HITNO OBEZBIJEDITI IDENTIFIKACIJU MASKIRANIH POLICIJSKIH SLUŽBENIKA VIDLJIVIM OZNAKAMA

Besplatno pravno savjetovanje o pravima i obavezama građana u odnosu sa službenicima policije
27/07/2021
HRA osuđuje napad na novinarku Milku Tadić Mijović
17/08/2021

HITNO OBEZBIJEDITI IDENTIFIKACIJU MASKIRANIH POLICIJSKIH SLUŽBENIKA VIDLJIVIM OZNAKAMA

Akcija za ljudska prava (HRA) oštro osuđuje najnoviju pojavu zlostavljanja građana od strane službenika Uprave policije na Cetinju i izražava ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice da policijski službenici i dan danas intervenišu maskirani i bez vidljivih oznaka koje bi omogućile njihovu efikasnu indentifikaciju.

HRA se danas pismom obratila v.d. direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu, ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću i potpredsjedniku Vlade i koordinatoru svih služba bezbjednosti, Dritanu Abazoviću, sa zahtjevom da javnost u najkraćem roku obavijeste o rezultatima rada Unutrašnje kontrole u ovom slučaju, o identifikaciji službenika koji je zlostavljao građanina, kao i razlozima zbog kojih službenici Sektora za borbu protiv kriminala Uprave policije nijesu bili obilježeni vidljivim identifikacionim oznakama na uniformi.

Podsjećamo da je počev od torture nad Aleksandrom Pejanovićem 2008. godine u više slučajeva policijska tortura ostala nekažnjena zahvaljujući nepostojanju vidljivih identifikacionih oznaka. Država koja oklijeva da uvede takve oznake sprovodi politiku nekažnjivosti, kako je to u više slučajeva konstatovao Evropski sud za ljudska prava.

Zahtijevamo od novih vlasti da odlučnom akcijom obezbijede da se ovakve situacije više ne ponavljaju.