OSNOVNI SUD PONIŠTIO ODLUKU SKUPŠTINE CRNE GORE O RAZRJEŠENJU VANJE ĆALOVIĆ MARKOVIĆ ČLANSTVA U ASK UPRKOS NAČELNOM STAVU VRHOVNOG SUDA

APEL ŠEST NEVLADINIH ORGANIZACIJA DA SE ŠTO PRIJE IZABERE PREDSJEDNIK USTAVNOG SUDA
09/11/2020
DRŽAVNI ORGANI PODRŽALI MASOVNO KRŠENJE MJERA NKT-A: UPRAVA POLICIJE NIJE PODNIJELA NI JEDNU KRIVIČNU PRIJAVU ZBOG OKUPLJANJA U PODGORICI I NA CETINJU, DRŽAVNO TUŽILAŠTVO OPTUŽILO JEDNU OSOBU
23/11/2020

OSNOVNI SUD PONIŠTIO ODLUKU SKUPŠTINE CRNE GORE O RAZRJEŠENJU VANJE ĆALOVIĆ MARKOVIĆ ČLANSTVA U ASK UPRKOS NAČELNOM STAVU VRHOVNOG SUDA

Foto: IN4S.net

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravlja presudu sudije Osnovnog suda u Podgorici, Branke Zeković, kojom je poništena kao nezakonita odluka Skupštine Crne Gore o razrješenju Vanje Ćalović Marković članstva u Savjetu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Ovo je druga presuda u poslednjih mjesec dana kojom je osnovni sud poništio odluke Skupštine Crne Gore o razješenju građanskih aktivista iz članstva nadzornih tijela. I u ovoj presudi je sudija prvostepenog suda istrajala na pravnom stavu da je osnovni sud,  kao redovan sud, nadležan da postupa u predmetu za koji zakonom nije propisana nadležnost drugog suda, uprkos načelnom stavu Vrhovnog suda Crne Gore o tome da osnovni sudovi nisu nadležni da pruže pravnu zaštitu. Ovaj načelni stav Vrhovnog suda je izazvao buru u javnosti, a Evropska komisija je u poslednjem izvještaju o Crnoj Gori saopštila da pravna situacija koju je izazvao zabrinjava jer uskraćuje pravnu zaštitu protiv odluka Skupštine i ugrožava pravo na djelotvoran pravni lijek.

Prije sudije Zeković, sudija Osnovnog suda u Nikšiću, Sanja Nikić, po drugi put je u istom predmetu poništila odluku Skupštine Crne Gore o razrješenju reditelja Nikole Vukčevića članstva u Savjetu RTCG, uprkos ukidnoj odluci Višeg suda u Podgorici, koja se temeljila na stavu Vrhovnog suda.

Podsjećamo da je Vanja Ćalović Marković 26. juna 2015. godine odlukom Skupštine Crne Gore izabrana za članicu Savjeta ASK na period od četiri godine, a da ju je 5. jula 2018. godine Skupština razriješila tog članstva glasovima vladajuće koalicije.

U presudi Osnovnog suda je istaknuto da je ovakvo razrješenje bilo nezakonito, jer se zasnivalo na odluci ASK koja nije postala pravosnažna, jer je protiv te odluke već bio pokrenut upravni spor, o čemu je bio obaviješten nadležni skupštinski odbor.

U međuvremenu je Upravni sud i poništio tu odluku i meritorno odlučio da Vanja nije prekršila Zakon o sprječavanju korupcije.

Ocijenjeno je i da odluka o razješenju nije sadržala obrazloženje i upustvo o pravnom lijeku što je u suprotnosti sa članom 20 stav 1 Ustava Crne Gore koji propisuje da svako ima pravo na pravni lijek kojim se odlučuje o njegovom pravu ili na zakonom zasnovanom interesu, sa članom 148 Ustava koji propisuje sudsku zaštitu protiv konačnih pojedinačnih pravnih akata i u konačnom članom 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama koja garantuje strankama pravo na pravično suđenje prilikom odlučivanja o građanskim pravima i obavezama.

Sudija Zeković je posebno istakla da preispitivanje zakonitosti odluka Skupštine ni u kom slučaju ne može predstavljati miješanje sudske grane vlasti u autonomna ovlašćenja zakonodavne vlasti već da je riječ o odnosu vlasti koji počiva na ravnoteži i međusobnoj kontroli.

Ovakva odluka sudije Zeković kojom se odstupa od načelnog stava Vrhovnog suda Crne Gore, vraća povjerenje u nezavisnost sudija i nadu da će i građanski aktivisti koje je Skupština Crne Gore po političkom diktatu nezakonito razriješila funkcija, u skorijem roku dočekati ostvarenje pravde.

Podsjećamo da se u postupku koji Goran Đurović vodi protiv Skupšine Crne Gore, sudija Osnovnog suda u Podgorici, Radovan Vlaović, u oktobru 2019. godine oglasio nenadležnim. Prethodno je Viši sud u Podgorici 16. jula, pozivajući se na stav Vrhovnog suda, ukinuo prvu presudu sudije Vlaovića, kojom je on prvobitno odlučio u korist Đurovića i poništio odluku Skupštine Crne Gore o njegovom razrješenju. Trenutno je u toku postupak po žalbi pred Višim sudom, od čijeg ponošenja je proteklo već godinu dana.

Advokat Dalibor Tomović zastupa Vanju Ćalović i Gorana Đurovića u ovim postupcima.