SUDSKI SAVJET NE RJEŠAVA PROBLEM UPRAŽNJENIH MJESTA U SUDOVIMA, GRAĐANI TRPE

Izdvajanje nezakonito pribavljenih dokaza u krivičnom postupku
27/07/2023
TUŽIOCI DA NE TOLERIŠU PRIJETNJE SMRĆU NOVINARIMA ANTENE M I DRUGIH MEDIJA – PISMO TUŽILAČKOM SAVJETU
11/08/2023

SUDSKI SAVJET NE RJEŠAVA PROBLEM UPRAŽNJENIH MJESTA U SUDOVIMA, GRAĐANI TRPE

Niti jedno od 35 upražnjenih sudijskih mjesta u osnovnim sudovima neće biti popunjeno do daljnjeg, bez opravdanog razloga. Uprkos apelu HRA, Sudski savjet još nije rasporedio 11 novih sudija u sudove koji su opterećeni predmetima i manjkom sudija, niti planira da to uradi na narednoj sjednici koja je zakazana za 4. i 5. avgust, sudeći po objavljenom dnevnom redu.

Apelujemo na hitno rješavanje ovog pitanja. Nedostatak sudija je već doveo do znatnog kašnjenja u zakazivanju ročišta, rješavanju predmeta i izradi odluka.

Na predstojećoj sjednici Sudskog savjeta 4. i 5. avgusta biće konstatovan prestanak funkcije još jednom sudiji osnovnog suda, čime će broj upražnjenih mjesta biti povećan na 36.

Pored toga, konstatovaće se prestanak funkcije i za čak troje sudija Upravnog suda Crne Gore, čime će taj sud spasti na svega 9 od potrebnih 16 sudija. Neka od tih upražnjenih mjesta će biti popunjena tek u septembru, kada će četvoro kandidata za sudije Upravnog suda završiti sa obukom.

Novi sastav Skupštine Crne Gore mora prioritetno da obezbijedi izbor nova tri člana Sudskog savjeta. Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer, kao i advokat Loro Markić i pravnik Dobrica Šljivančanin, članovi su tog tijela već devet godina iako su izabrani na četvorogodišnji mandat, jer Skupština nije bila u stanju da izabere nove članove.

Oni su u međuvremenu učestvovali u spornim izborima predsjednice Vrhovnog suda na treći mandat, istih predsjednika sudova na višestruke mandate, ocjenjivali su “intervjue” kandidata kojima nije bilo postavljeno ni jedno pitanje i propustili da u skladu s propisima žrijebom utvrde redosled na listi kandidata za sudije koji su imali isti broj bodova, što je dovelo do neopravdanog kašnjenja u raspoređivanju novih sudija u sudove.