VRHOVNI SUD PONOVO UGROZIO EVROPSKE INTEGRACIJE CRNE GORE

SPRIJEČITI MANIPULACIJE PRILIKOM SJUTRAŠNJEG GLASANJA ZA PREDLOG PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA
15/05/2024
Inicijativa 110 NVO i preko 500 istaknutih ličnosti da Crna Gora kosponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici
21/05/2024

VRHOVNI SUD PONOVO UGROZIO EVROPSKE INTEGRACIJE CRNE GORE

Činjenica da Vrhovni sud ponovo nije utvrdio predlog za izbor svog predsjednika pokazuje nespremnost najviše sudske institucije Crne Gore za evropske integracije.

Izbor predsjednika Vrhovnog suda je privremeno mjerilo čije ispunjenje je bitno za dobijanje pozitvnog izvještaja o napredovanju Crne Gore u evropskim integracijama (IBAR).

Zbog toga su čak i Evropska komisija (EK) i Sjedinjene Američke Države nedavno apelovale na Vrhovni sud da odgovori tom zadatku i pronađe način da utvrdi predlog za izbor svog predsjednika ili predsjednice.

Danas je propao i osmi oglas za taj izbor od kraja 2020. godine kada je bivša dugogodišnja predsjednica Vesna Medenica dala ostavku.

Od septembra 2021. godine, vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda bila je gospođa Vesna Vučković, koja nije učinila dovoljno da obezbijedi uslove za utvrđivanje predloga kandidata za predsjednika/cu Vrhovnog suda.

Vučković je propustila da blagovremeno precizira izborna pravila o tome kako se utvrđuje 2/3 većina i da li kandidat iz Vrhovnog suda može da glasa, i obezbijedi da Vrhovni sud ne ulazi u nova glasanja prije toga. Takođe, Vučković nije blagovremeno obezbijedila izmjenu Poslovnika o radu Opšte sjednice Vrhovnog suda iako joj je to izričito preporučio Sudski savjet još 19. januara 2023. godine, i iako je sama potvrdila potrebu da se to učini na Opštoj sjednici Vrhovnog suda 15. marta 2024. godine, o čemu svjedoče dokumenta u prilogu.

Takođe se od Vučković, kao rukovoditeljke kolektivnog organa koji mora da izabere svog predsjednika, očekivalo da motiviše kolektiv da se taj zadatak izvede, umjesto da svjedočimo još jednom neuspjehu i činjenici da čak pet sudija toga suda ponovo nije ni učestvovalo u glasanju.

Na današnjoj Opštoj sjednici glasalo je 16 sudija od 17, jer sutkinja Vrhovnog suda Ana Vuković, kandidatkinja na konkursu, nije iskoristila svoje pravo glasa. Za kandidatkinju Vuković glasalo je šest, dok je za kandidata Miodraga Pešića, predsjednika Upravnog suda, glasalo pet sudija, dok je nevažećih listića bilo pet.

Vrhovni sud je danas imao priliku da izglasa reforme u sudstvu, a izglasao je status-quo tj. neodređeno v.d. predsjedavanje g-đe Vučković! Time je nažalost teško ugrozio i proces evropskih integracija Crne Gore.

Odluka Upravnog suda U 5981/2023

Zapisnik sa Opšte sjednice Vrhovnog suda Crne Gore, održane 15.03.2024. godine

Saopštenje HRA “Spriječiti manipulacije prilikom sjutrašnjeg glasanja za predlog predsjednika Vrhovnog suda“, 15.5.2024. godine

Ostali prilozi: