Izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore – važan korak za pridruživanje Crne Gore EU

PROTEST ZBOG NEZASITE PARTIJSKE BORBE ZA KONTROLU POLICIJE I NEZAKONITOG IZBORA V.D. DIREKTORA UPRAVE POLICIJE
13/03/2024
SEDMI PUT BLOKIRAN IZBOR PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA – SUDIJE PROTIV EU?!
16/03/2024

Izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore – važan korak za pridruživanje Crne Gore EU

U petak 15. marta u 10 sati održaće se Opšta sjednica Vrhovnog suda, sa zadatkom izbora kandidata za predsjednika te najviše sudske instance.

Pozicija predsjednika Vrhovnog suda je upražnjena otkako je Vesna Medenica dala ostavku na tu funkciju 31. decembra 2020. godine. Od tada je prošlo ukupno 38 mjeseci i sprovedeno je šest neuspješnih konkursa.

Za izbor predsjednika/ce Vrhovnog suda potrebno je da kandidat, koji ispunjavaju propisane uslove, dobije 2/3 podrške svih sudija Vrhovnog suda, a zatim i 2/3 podrške članova Sudskog savjeta.

Na aktuelnom sedmom konkursu kandidati su sudije Vrhovnog suda Ana Vuković i Ranko Vukić, koji oboje zadovoljavaju kriterijume za izbor na tu funkciju.

Sutkinja Ana Vuković je započela sudijsku karijeru u Osnovnom sudu u Podgorici 2001. godine. Lični integritet je pokazala još kao mlada sutkinja u slučaju istrage seks trafikinga protiv oštećene moldavske državljanke “S. Č.” 2002. godine. Ovo je treći put da se prijavila za ovu poziciju. Sudija Ranko Vukić, sa druge strane, započeo je sudijsku karijeru još 1989. godine u Opštinskom sudu za prekršaje u Titogradu, a ranije se prijavljivao i za sudiju Ustavnog suda.

Oba kandidata su u postupku izbora predstavili svoje planove rada. Sudija Vukić je obećao da će sastaviti plan za rješavanje svih zaostalih predmeta i da će pratiti implementaciju tog plana na mjesečnom nivou. Predložio je i saradnju sa nevladinim organizacijama kroz potpisivanje memoranduma i protokola za povećanje povjerenja u rad sudova. Sutkinja Vuković je u svom planu navela da će raditi na depolitizaciji pravosuđa i osigurati da izbor sudija bude slobodan od političkog uticaja. Istakla je da će predmeti povezani sa kriminalom i korupcijom imati prioritet.

Evropska komisija je više puta istakla urgentnu potrebu za imenovanjem predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore na osnovu zasluga i u transparentnom postupku, koji je ključan za nezavisno i nepristrasno pravosuđe.

Nakon tri pune godine v.d. stanja, krajnje je vrijeme da se nekome od postojećih kandidata koji ispunjavaju uslove omogući da preuzmu odgovornost i podrže sudstvo u pravcu Evropske unije.

Sva odgovornost za ovaj važan izbor je na sudijama Vrhovnog suda koji imaju priliku da poprave utisak o tom sudu posle neustavnog mandata Vesne Medenice.