NAJAVA ZA UTORAK: PRESS KONFERENCIJA POVODOM POZORIŠNE PREDSTAVE „DEPORTACIJA“

Monitor: Tea Gorjanc Prelević, direktorica Akcije za ljudska prava: Pravosudni sistem i svi u njemu zreli za ozbiljno preispitivanje
20/09/2019
Prvostepena presuda povodom torture u zatvoru
25/09/2019

NAJAVA ZA UTORAK: PRESS KONFERENCIJA POVODOM POZORIŠNE PREDSTAVE „DEPORTACIJA“

Akcija za ljudska (HRA) u utorak, 24. septembra 2019. godine sa početkom u 12h u prostorijama EU Info centra organizuje press konferenciju povodom premijernog izvođenja pozorišne predstave „Deportacija“ istog dana u 20h u Kulturno informativnom centru „Budo Tomović“ u Podgorici.

Predstava je urađena po tekstu Željka Vušurovića, dramaturga sa Cetinja, u produkciji Kulturnog centra Novi Pazar. Predstavu je režirao Gradimir Gojer, teatrolog i režiser iz Bosne i Hercegovine, a za dramatizaciju teksta je zaslužna Svetlana Broz. Glavne uloge tumače Enver Petrovci i Jasna Ornela Bery, a ostale uloge Vahid Džanković, Dženana Džanić, Darja Badnjević i Hana Beštić.

Na konferenciji će govoriti gore navedeni glumci – Enver Petrovci, Jasna Ornela Bery, Vahid Džanković, Dženana Džanić, Darja Badnjević i Hana Beštić, autor drame – Željko Vušurović i HRA izvršna direktorica – Tea Gorjanc Prelević.

Radnja drame je smještena u savremeno doba i, prema riječima njenog autora, bavi se ratnim zločinom deportacije Muslimana iz Crne Gore kroz porodične odnose aktera drame i njihove dileme o tome da nekažnjeni zločin kad-tad dođe na “naplatu”. Predstava je motivisana uspomenom na žrtve ratnog zločina iz maja 1992. godine, kada je crnogorska policija nezakonito uhapsila najmanje 66 Muslimana, civila starosti od 18 do 66 godina, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini, a onda ih kao taoce predala njima neprijateljskoj vojsci bosanskih Srba. Većina tih izbjeglica je ubijena ili su stradali u logorima Republike Srpske u BiH, dok je samo mali broj uspio da preživi. Za taj zločin do danas niko nije odgovarao.

Do danas je predstava odigrana u Novom Pazaru, Sarajevu, Plavu i Kotoru, ali ne i u Podgorici. Prethodni umjetnički direktor Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), Branimir Popović, nije odgovorio na ponudu producenta predstave u vezi gostovanja. Ni sadašnji umjetnički direktor CNP, Željko Sošić nije odgovorio na dvije molbe za gostovanje predstave (prvu, Željka Vušurovića, i drugu, Tee Gorjanc Prelević, izvršne direktorice NVO Akcija za ljudska prava (HRA) i Daliborke Uljarević, izvršne direktorice Centra za građansko obrazovanje (CGO)). S druge strane, uprava KIC-a je, na molbu HRA i CGO, omogućila da se predstava odigra u KIC-u u utorak, 24. septembra, u 20h. To je za sada jedino planirano izvođenje ove predstave u Podgorici.

Izvođenje predstave je omogućio projekat „Deportacija – da se ne zaboravi i ne ponovi!” koji HRA sprovodi uz podršku Evropske unije kroz program “Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u”.

Unaprijed se zahvaljujemo na prisustvu i interesovanju.