8/3/2018 O PROTESTU PODRŠKE OPTUŽENIMA ZA MUČENJE ZATVORENIKA

7/3/2018 ALARMANTNO: OD POČETKA GODINE VEĆ 9. SLUČAJ ZLOSTAVLJANJA OD STRANE DRŽAVNIH SLUŽBENIKA
07/03/2018
Svijetu ne prijeti opasnost od ljudi koji čine zlo nego od onih KOJI TO DOPUŠTAJU.
10/03/2018

8/3/2018 O PROTESTU PODRŠKE OPTUŽENIMA ZA MUČENJE ZATVORENIKA

Protest podrške optuženima za torturu od strane njihovih kolega, pripadnika Sindikalne organizacije Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), neprimjeren je iz više razloga. Prvo, protestom se potpuno neprihvatljivo podržava tortura (”Ne smijemo dozvoliti da se primjena ovlašćenja tretira kao TORTURA, da se uspostavljanje reda nakon pobune smatra MUČENJE, da svaka službena radnja bude pod sumnjom za ZLOSTAVLJANJE”), drugo, prikazuje se nepoštovanje nadležnosti suda i pravila postupka, i treće, direktno se ometa ovo suđenje koje se inače od početka opstruira.

Posebno zabrinjava da pred sudom protestuju državni službenici, zaposleni u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, organa u sastavu Ministarstva pravde, dakle, oni koji bi mnogo bolje od svih ostalih građana morali da razumiju i poštuju kako nadležnost suda, tako i apsolutnu zabranu zlostavljanja. U ovom kontekstu podsjećamo posebno ministra pravde i potpredsjednika Vlade Zorana Pažina i direktora ZIKS Dragana Tomića da je CPT 2014. godine s razlogom zahtijevao od ”crnogorskih vlasti na najvišem nivou da redovno jasno saopštavaju da su svi oblici zlostavljanja lica lišenih slobode u vrijeme hapšenja, transporta, za vrijeme ispitivanja (uključujući ”informativne razgovore”) nezakoniti, neprofesionalni i da će biti odgovarajuće kažnjavani” (Izvještaj o posjeti CPT Crnoj Gori, 2014, stav 17).

U odnosu na sudski postupak u kome Sindikat ZIKS pruža podršku okrivljenima, podsjećamo da su posle incidenta u ZIKS-u 14. januara 2015, u kome je devet zatvorenika napalo stražare i trojici nanijelo i teške tjelesne povrede, stražari sistematski sproveli torturu nad najmanje 13 zatvorenika. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore je ustanovio da su stražari zlostavljali ukupno 13 zatvorenika, da su trojicu mučili i to tako da je jedan po tijelu imao vidljive tragove čak 46 udaraca! Prema optužnici stražari se terete za mučenje 11 zatvorenika i nanošenje teških tjelesnih povreda nad 5 zatvorenika. Dvojica stražara su u odvojenom postupku već prvostepeno osuđena za mučenje jednog zatvorenika.

Podsjećamo i na to da je postupak protiv zatvorenika zbog napada na stražare pravosnažno okončan u roku od godinu i devet mjeseci, dok se samo prvostepeni postupak protiv deset stražara zbog mučenja i teške tjelesne povrede zatvorenika odugovlači već pune dvije godine zbog raznih manevara okrivljenih. Suđenje je čak odlagano i zbog učešća okrivljenih na Pravosudnim sportskim igrama u Ohridu, iako su i tada i sada svi okrivljeni morali biti suspendovani zbog vođenja krivičnog postupka protiv njih, a nisu. Sada ovo suđenje pred samo donošenje presude nažalost organizovano opstruira i Sindikat ZIKS.

Na kraju, javne demonstracije podrške sindikata policije i zatvorskih službenika svojim kolegama okrivljenim za mučenje i teške tjelesne povrede uvjerava i građane i posmatrače iz međunarodne zajednice da oni sjutra neće prijaviti ta krivična djela u skladu sa njihovom zakonskom obavezom kao državnih službenika. Takvo ponašanje državnih službenika podržava nekažnjivost torture u Crnoj Gori i opasno podriva napore svih onih koji se zalažu za poštovanje ljudskih prava i učlanjivanje Crne Gore u Evropsku Uniju.