7/3/2018 ALARMANTNO: OD POČETKA GODINE VEĆ 9. SLUČAJ ZLOSTAVLJANJA OD STRANE DRŽAVNIH SLUŽBENIKA

6/3/2018 HOĆE LI USTAVNI SUD OBEZBIJEDITI DJELOTVORNI PRAVNI LIJEK?
06/03/2018
8/3/2018 O PROTESTU PODRŠKE OPTUŽENIMA ZA MUČENJE ZATVORENIKA
08/03/2018

7/3/2018 ALARMANTNO: OD POČETKA GODINE VEĆ 9. SLUČAJ ZLOSTAVLJANJA OD STRANE DRŽAVNIH SLUŽBENIKA

Povodom poslednje prijave policijske torture, Nemanje Rončevića, o čemu su danas izvijestili mediji, Akcija za ljudska prava upozorava da je to već 9. zabilježeni slučaj zlostavljanja građana od strane državnih službenika od početka 2018. godine. Ukupno 9 građana je prijavilo da je zlostavljano od početka godine – 8 prijava je podnijeto protiv službenika Uprave policije, a jedna protiv službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

U januaru i februaru su zabilježeni slučajevi prebijanja V.Đ. i F.N. ispred lokala „Zeppellin“ 27. januara, trojice mladića J.B, S.N. i M.D. ipred lokala „Bajica“ 17. februara, N.Š. u ZIKS-u 19. februara, M.I. na Cetinju 20. februara i M.S. u lokalu na autobuskoj stanici u Plužinama 21. februara i posljednji slučaj Nemanje Rončevića dogodio se 1. marta.

Glavni akteri u tri slučaja su pripadnici Interventne jedinice (prebijanje ispred lokala „Zeppellin“, „Bajica“  i poslednji slučaj u policijskom vozilu i ”Betonjerci”).

HRA smatra da ovakav razvoj događaja ukazuje na alarmantno stanje u Upravi policije. Posao službenika policije je zaštita ljudskih prava, a ne njihovo kršenje i to na najdrastičniji način. Svi službenici policije su obučeni da otpor suzbiju uz najmanju neophodnu upotrebu sile i znaju da na vrijeđanja ne smiju da odgovaraju primjenom sile.

Već se može govoriti o sistematskoj primjeni zlostavljanja u policijskoj praksi u poslednjih deset godina u Crnoj Gori. Posebno su drastični primjeri ohrabrivanja torture na najvišem nivou u slučaju prebijanja pokojnog Aleksandra Pejanovića u policijskoj ”Betonjerci” 2008. godine, i u preko dvadeset nerasvijetljenih slučajeva policijskog zlostavljanja građana samo za vrijeme protesta u oktobru 2015. godine.

Iako je šef Interventne jedinice nedavno suspendovan, poslednji slučaj pokazuje da ta mjera očigledno nije bila dovoljna da pripadnici te jedinice profesionalno postupaju. Krajnje je vrijeme da nadležni šefovi u Upravi policije podnesu ostavke i ustupe mjesto onima koji će umjeti da suzbijaju kršenje ljudskih prava i povrate povjerenje u policiju.

Apelujemo i da država žrtvama zlostavljanja državnih službenika obezbijedi besplatnu pravnu pomoć. Dok se Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći ne promijeni, Ministarstvo unutrašnjih poslova treba iz svog budžeta da plati advokatske troškove svim žrtvama policijskog zlostavljanja.