20/2/2018 POVODOM NOVOG SLUČAJA POLICIJSKE BRUTALNOSTI

20/2/2018 SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE U CRNOJ GORI
20/02/2018
23/2/2018 ŽALBE USTAVNOM SUDU U SLUČAJU GORAN ĐUROVIĆ PROTIV SKUPŠTINE CG
23/02/2018

20/2/2018 POVODOM NOVOG SLUČAJA POLICIJSKE BRUTALNOSTI

Akcija za ljudska prava (HRA) najoštrije osuđuje poslednji slučaj policijske torture nad građanima u centru Podgorice. Pokazuje se da je nekažnjivost policijske torture najsigurniji način da ona postane sistemski problem, a što je sada slučaj u Crnoj Gori.

Očigledno je da su pripadnici Uprave policije ohrabreni na zloupotrebu prinude činjenicom da je Specijalnoj antiterorističkoj jedinici Uprave policije omogućeno da bez ikakvih posljedica primjeni torturu nad najmanje 25 građana u Podgorici u oktobru 2015. godine. Izostanak bilo kakve zakonske i političke odgovornosti službenika Uprave policije za masovnu torturu iz 2015. godine sada pokazuje svoje otrovne posljedice.

Podržavamo hitno reagovanje Savjeta za građansku kontrolu rada policije. Uprava policije konačno mora da obezbijedi hitno krivično procesuiranje svih svojih službenika odgovornih za ovaj incident, da ih suspenduje od obavljanja dužnosti i pokrene i odgovarajući postupak disciplinskog kažnjavanja.

Isto mora da uradi i u odnosu na sve slučajeve koji su se dogodili u kontekstu protesta od 2015. godine.

Ističemo da je u međuvremenu izmjenama propisa obezbijeđeno da svi pripadnici policije budu vidno označeni pa ovoga puta valjda ne može ponovo biti izgovora Uprave policije po pitanju njihovog otkrivanja.

Snimak ove policijske torture nad građanima dostupan je ovdje.