15/2/2018 SKUPŠTINA DA SE KAZNI JER NIJE VRATILA ĐUROVIĆA

11/2/2018 SLUČAJ GORAN ĐUROVIĆ V. SKUPŠTINA CRNE GORE: SKUPŠTINA MORA DA POŠTUJE SUD I IZVRŠI PRIVREMENU MJERU U ROKU
11/02/2018
16/2/2018 Slučaj Đurović: saopštenje HRA povodom odluke o ukidanju privremene mjere
16/02/2018

15/2/2018 SKUPŠTINA DA SE KAZNI JER NIJE VRATILA ĐUROVIĆA

Rok koji je Osnovni sud u Podgorici dao Skupštini Crne Gore da izvrši privremenu mjeru i vrati Gorana Đurovića na mjesto člana Savjeta RTCG istekao je juče, 14. februara.

Đurovićev advokat Dalibor Tomović podnio je jutros Osnovnom sudu u Podgorici predlog za novčano kažnjavanje odgovornog lica u Skupštini i Skupštine kao organa zbog neizvršavanja odluke suda i zatražio najviše kazne imajući u vidu težinu prekršaja i posebno bezobziran stav Skupštine prema sudskoj vlasti, u vidu i javnog nipodaštavanja i unižavanja odluka suda.

Zakon o izvršenju i obezbjeđenju propisuje u članu 230 da će sud rješenjem o izvršenju izvršnom dužniku ostaviti primjeren rok za ispunjenje obaveze i zaprijetiti mu izricanjem novčane kazne ako u određenom roku ne ispuni obavezu.

Zaprijećene kazne su od 200 eura do 2.000 eura za odgovorno lice, a za organ vlasti od 2.000 eura do 20.000 eura. Zakon propisuje da će sud, prilikom odmjeravanja visine novčane kazne u propisanim granicama, voditi računa o značaju radnje koju je izvršni dužnik bio dužan da izvrši, kao i o drugim okolnostima slučaja (čl. 230, st. 6).

Upozoravamo da odluka vladajuće koalicije da Skupština ne poštuje odluku suda o privremenoj mjeri u slučaju Gorana Đurovića, predstavlja pored njihovih javnih saopštenja i poseban politički pritisak na vijeće Osnovnog suda u Podgorici, koje odlučuje o prigovoru Skupštine na privremenu mjeru. Neskriveno nepoštovanje sudskih odluka i pritisak na sud je sasvim neprimjereno demokratskoj državi koja je kao članica Savjeta Evrope dužna da obezbjedi vladavinu prava i koja nastoji da postane članica Evropske Unije.