31/1/2018 SLUČAJ ĐUROVIĆ: OSNOVNI SUD U PODGORICI HITNO DA ODLUČI O PRIVREMENOJ MJERI

31/1/2018 POVODOM POSLEDNJE ODLUKE USTAVNOG SUDA U SLUČAJU VUKČEVIĆ (”ZLATARSKA ULICA”)
31/01/2018
8/2/2018 ODLIČNA VIJEST: OSNOVNI SUD USVOJIO PRIVREMENU MJERU U SLUČAJU GORANA ĐUROVIĆA
08/02/2018

31/1/2018 SLUČAJ ĐUROVIĆ: OSNOVNI SUD U PODGORICI HITNO DA ODLUČI O PRIVREMENOJ MJERI

Advokat Dalibor Tomović, koji zastupa Gorana Đurovića u sporu protiv Skupštine Crne Gore zbog nezakonitog razrješenja funkcije člana Savjeta RTCG, podnio je danas Osnovnom sudu u Podgorici urgenciju za odlučivanje o privremenoj mjeri, kojom se traži obustavljanje primjene odluke Skupštine o razrješenju do odluke suda.

Tužba protiv tužene države Crne Gore – Skupštine Crne Gore, kojom se traži da sud poništi odluku Skupštine o razrješenju Đurovića podnijeta je 25. januara 2018, zajedno sa predlogom za određivanje privremene mjere.

U urgenciji je istaknuto da priroda spora i moguće nenadoknadive posljedice zahtijevaju hitno odlučivanje o privremenoj mjeri, s obzirom na to da je tužena Skupština u međuvremenu raspisala konkurs za izbor novog člana Savjeta RTCG umjesto razrješenog Đurovića, prema kome rok za dostavljanje dokumentacije za izbor kandidata za novog člana Savjeta ističe 13. februara, a onda Skupština vrši izbor između prijavljenih kandidata po zadatim kriterijumima.

U ovom slučaju jedino hitna odluka suda može da obezbijedi djelotvornu pravnu zaštitu, pa se zbog toga očekuje hitno odlučivanje suda o privremenoj mjeri, kao i o predmetu spora.

NVO Akcija za ljudska prava pruža besplatnu pravnu pomoć Goranu Đuroviću zahvaljujući podršci organizacije Media Legal Defence Initiative iz Londona.