18/5/2016 – PANEL DISKUSIJA O RADU KOMISIJE ZA PRAĆENJE ISTRAGA NAPADA NA NOVINARE

17/5/2016 PRAVOSNAŽNA PRESUDA: TV PINK M POVRIJEDIO ČAST I UGLED DIREKTORICE HRA
17/05/2016
19/5/2016 PANEL ‪DISKUSIJA‬ “RAD KOMISIJE ZA PRAĆENJE POSTUPANJA NADLEŽNIH ORGANA U ISTRAGAMA SLUČAJEVA PRIJETNJI I NASILJA NAD ‪‎NOVINARIMA‬, UBISTAVA NOVINARA I NAPADA NA IMOVINU ‪‎MEDIJA‬“
19/05/2016

18/5/2016 – PANEL DISKUSIJA O RADU KOMISIJE ZA PRAĆENJE ISTRAGA NAPADA NA NOVINARE

Panel diskusija o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija održaće se sjutra, u četvrtak 19. maja, sa početkom u 10h, u EU Info centru (ulica 19. decembar, u novoj zgradi preko puta stadiona Budućnost), u organizaciji HRA.

Uvod za raspravu je izvještaj HRA ”Iz ugla građana – rad Komisije za praćenje istraga napada na novinare”, čiji sažetak pogledajte ovdje.

Komisiji, koju je osnovala Vlada Crne Gore, na kraju prošle godine je istekao dvogodišnji mandat bez značajnijih rezultata. Komisija nije ostvarila osnovni zadatak zbog koga je osnovana – da na osnovu pregleda istraga koje je utvrdila kao prioritete pruži sveobuhvatno mišljenje o propustima u tim istragama i načinu na koji bi njihovo vođenje trebalo unaprijediti. Razgovaraćemo o tome zbog čega se to desilo, da li je potrebna nova Komisija i ako jeste, kako bi ona trebalo da bude ustrojena da bi djelotvornije radila.

Panelisti su članovi i članice Komisije (Vesna Jovićević, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva; Nikola Marković, pomoćnik glavnog urednika dnevnog lista Dan i predsjednik Komisije; Mila Radulović, članica Komisije ispred Sindikata medija Crne Gore; Slavko Mandić, član ispred Medijskog savjeta za samoregulaciju; Mihailo Jovović, član ispred dnevnog lista Vijesti i Biljana Knežević iz Uprave policije, umjesto Saše Rakočevića, koji je bio predstavnik UP u Komisiji).

U diskusiji će učestvovati i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori, članovi Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka, Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Medijskog savjeta za samoregulaciju, predstavnici političkih partija i nevladinih organizacija. Raspravu će voditi Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorka NVO Akcija za ljudska prava.