17/5/2016 PRAVOSNAŽNA PRESUDA: TV PINK M POVRIJEDIO ČAST I UGLED DIREKTORICE HRA

16/5/2016 SASTANAK S OMBUDSMANOM
17/05/2016
18/5/2016 – PANEL DISKUSIJA O RADU KOMISIJE ZA PRAĆENJE ISTRAGA NAPADA NA NOVINARE
18/05/2016

17/5/2016 PRAVOSNAŽNA PRESUDA: TV PINK M POVRIJEDIO ČAST I UGLED DIREKTORICE HRA

Potvrđena je presuda Osnovnog suda u Podgorici, kojom je utvrđeno da je tuženi ”Pink M company” D.O.O. u emisiji “Minut, dva” televizije Pink M povrijedio čast i ugled direktorice HRA Tee Gorjanc-Prelević, i kojom je obavezan da joj isplati hiljadu eura odštete i objavi presudu ”u istim terminima i broju emitovanja”, što znači deset puta u toku jednog dana.

Osnovni sud je utvrdio da je televizija Pink M u svom informativnom programu ”Minut, dva” neosnovano tvrdila da je Gorjanc-Prelević zajedno sa predstavnicima međunarodne zajednice izmislila aferu seks-trafikinga moldavske državljanke S.Č. da bi uticala na političke prilike u Crnoj Gori i da zbog toga treba da ide u zatvor. Sud je utvrdio i da tuženi za takve tvrdnje nije pružio bilo kakav dokaz.

Ranije je i Agencija za elektronske medije utvrdila da je televizija Pink M istim prilogom, kao i drugim prilozima u okviru svog informativnog programa protivzakonito sprovela neobjektivnu i pristrasnu kampanju na štetu Gorjanc-Prelević i Akcije za ljudska prava i izrekla opomenu tom mediju. Medijski savjet za samoregulaciju je takođe utvrdio u nekoliko navrata da je Pink M izvještavajući o Akciji za ljudska prava i njenoj direktorici prekršio Kodeks novinara Crne Gore.

Povodom pravosnažne presude, Tea Gorjanc-Prelević: ”Nadam se da će ova presuda značiti ohrabrenje svima da se suprotstave nečasnom novinarstvu koje služi sebičnim interesima, neosnovano ponižava ljude i obmanjuje javnost. Dosuđenu naknadu doniraću za nadzor nad poštovanjem Kodeksa novinara u informativnim programima televizija i pomoć pri pisanju pritužbi zbog kršenja etike.

Ovdje možete preuzeti prvostepenu i drugostepenu presudu.