4/2/2016 – UTVRDITI ODGOVORNOST POLICAJACA ZA PREBIJANJE MLADIĆA U ZLATARSKOJ ULICI I PRIKRIVANJE TOG KRIVIČNOG DJELA

1/2/2016 – O VRIJEĐANJU I PRIJETNJAMA POSLANICI I POSLANICIMA POZITIVNE CRNE GORE
01/02/2016
Monitoring poštovanja ljudskih prava osoba u pritvoru i na izdržavanju kazne u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Crnoj Gori
09/02/2016

4/2/2016 – UTVRDITI ODGOVORNOST POLICAJACA ZA PREBIJANJE MLADIĆA U ZLATARSKOJ ULICI I PRIKRIVANJE TOG KRIVIČNOG DJELA

Akcija za ljudska prava je danas pozvala rukovoditeljku Osnovnog državnog tužilaštva, Ljiljanu Klikovac, i direktora Uprave policije, Slavka Stojanovića, da hitno postupe u skladu s preporukom Ombudsmana i obezbijede identifikaciju i procesuiranje policajaca koji su 24. oktobra 2015. pretukli dvojicu mladića u ulici Miljana Vukova (tzv. ulici Zlatara), ali i da obavezno identifikuju i utvrde odgovornost i onih službenika policije koji su se solidarisali sa kolegama – izvršiocima zlostavljanja do te mjere da su odbili da procesuiraju krivičnu prijavu pretučenih mladića i pruže im zaštitu u skladu sa zakonom.

Smatramo skandaloznim da se ovaj očigledan slučaj policijskog zlostavljanja i njegovog prikrivanja nije procesuirao i bez preporuke Ombudsmana.

Očekujemo da javnost bude obaviještena o svim rezultatima djelovanja Osnovnog državnog tužilaštava i Uprave policije u istragama i svih drugih krivičnih djela prijavljenih u kontekstu protesta prije nešto više od tri mjeseca.

Pismo gospođi Klikovac i gospodinu Stojanoviću je dostupno ovdje.

Tim Akcije za ljudska prava