1/2/2016 – O VRIJEĐANJU I PRIJETNJAMA POSLANICI I POSLANICIMA POZITIVNE CRNE GORE

1/2/2016 – OSNOVNI SUD U PODGORICI: TV PINK M POVRIJEDILA ČAST I UGLED IZVRŠNE DIREKTORICE HRA
01/02/2016
4/2/2016 – UTVRDITI ODGOVORNOST POLICAJACA ZA PREBIJANJE MLADIĆA U ZLATARSKOJ ULICI I PRIKRIVANJE TOG KRIVIČNOG DJELA
04/02/2016

1/2/2016 – O VRIJEĐANJU I PRIJETNJAMA POSLANICI I POSLANICIMA POZITIVNE CRNE GORE

Akcija za ljudska prava osuđuje prijetnje, pozive na nasilje i prizemne uvrede isključivo namijenjene ponižavanju ličnosti koje su putem društvenih mreža primili poslanica i poslanici  opozicione političke partije Pozitivna Crna Gora,  Azra Jasavić, Darko Pajović i Goran Tuponja, pošto su nedavno glasali za podršku Vladi, o čemu su izvijestili i mediji i tako ih učinili poznatim svima.

Govor o političkim pitanjima uživa najveći stepen zaštite slobode izražavanja, a političari, pogotovo oni na državnim funkcijama kakve su i poslaničke, dužni su da trpe najviši stepen kritike, koji uključuje i uvrede u skladu s evropskim standardom. Primijetili smo da su do sada na takav način ove i slične napade doživljavali i iz same Pozitivne.

Međutim, i kritika političara ima svoje granice, pogotovo ako prerasta u pozive na nasilje ili sadrži vrijeđanje najnižeg nivoa ciljano isključivo da ponizi ličnost, a ne da doprinese dijalogu koji predstavlja javni interes, pa osuđujemo sve izlive mržnje i prema poslanicima i poslanici Pozitivne, koji su prešli tu granicu i na javnim mrežama.

Crnogorski političari su prilikom rasprave o povjerenju Vladi, kao i mnogo puta ranije, pokazali da su sposobni da održe visok nivo političke rasprave na kome bi im mogle pozavidjeti kolege iz nekih država bližeg i šireg regiona. Umijeće kritike uz uvažavanje ljudskog dostojanstva obje strane, i kritičara i kritikovanog, je vrijednost po kojoj je Crna Gora bila prepoznatljiva, pa apelujemo na učesnike u političkom i javnom životu, i korisnike društvenih mreža, da političke kritike saopštavaju u skladu s takvim postignutim nivoom javne rasprave.

Akcija za ljudska prava ujedno obavještava zainteresovane da nema kapacitet da prati sva dešavanja na društvenim mrežama, niti smatra da treba da reaguje u svakom eventualnom slučaju prekoračenja slobode govora pogotovo u domenu političkog govora.

Pored državnog tužilaštva i sudova koji su nadležni da primjenjuju zakon, organi Skupštine Crne Gore i lokalnih parlamenata, mediji, uključujući portale i društvene mreže (Facebook) imaju etička pravila i odgovarajuće mehanizme za suzbijanje govora mržnje i poziva na nasilje koji se mogu staviti u pogon da spriječe govor protivan i ličnom i javnom interesu.

Tim Akcije za ljudska prava