10/12/2015 – PORUKA VISOKOG KOMESARA UJEDINJENIH NACIJA ZA LJUDSKA PRAVA ZEIDA RAAD AL HUSEINA

9/12/2015 – PROTIV NEKAŽNJIVOSTI ZA POLICIJSKU TORTURU I DRUGA KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA
09/12/2015
10/12/2015 – NAJAVA POSJETE DOMU STARIH ”GRABOVAC” U RISNU
10/12/2015

10/12/2015 – PORUKA VISOKOG KOMESARA UJEDINJENIH NACIJA ZA LJUDSKA PRAVA ZEIDA RAAD AL HUSEINA

250px-HumanRightsLogo.svg

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra 2015.

Na Dan ljudskih prava ove godine želimo da se svijet podsjeti šta znači sloboda.

Sloboda je ideal koji se nalazi u temeljima onoga što nazivamo međunarodno pravo ljudskih prava, normi i pravila koji štite i garantuju naša prava.

Dan ljudskih prava 2015. obilježava pokretanje kampanje za proslavu 50. godišnjice dva najstarija međunarodna sporazuma o ljudskim pravima – Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Ova dva dokumenta, uz Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, čine Međunarodnu povelju o ljudskim pravima, koja utvrđuje građanska, kulturna, ekonomska, politička i socijalna prava koja sva ljudska bića stiču rođenjem.

Slobode predstavljene u ovim dokumentima su univerzalne. Pripadaju svima, svuda. Tradicionalne prakse, kulturni običaji ne mogu da opravdaju oduzimanje tih sloboda.

Ove slobode obuhvataju ono osnovno – slobodu od straha, slobodu od nemaštine, slobodu govora i slobodu misli, savjesti i vjeroispovjesti.

Svijet se promijenio od kako je Generalna supština UN 1966. usvojila ova dva Pakta. Zajedno sa drugim sporazumima o ljudskim pravima igrali su značajnu ulogu u njihovom obezbjeđivanju i priznavanju tokom proteklih, ponekad i burnih, pet decenija.

Naravno, mnogi izazovi ostaju. Tvorci Paktova nisu imali predstavu o pitanjima poput digitalne privatnosti, mjerama borbe protiv terorizma i klimatskim promjenana, ali poštovanje slobode nastavlja da bude osnova za mir, bezbjednost i razvoj za sve.

Pridružite nam se dok proslavljamo slobodu – i pomozite da čitavom svijetu prenesemo poruku da su naša prava, naše slobode neotuđive i urođene – sada i zauvijek.

 

Video poruku (na engleskom) možete pogledati ovdje.