12/12/2014 – VLADA NESPREMNA DA OTVORI PROCES ZVANIČNOG PRAĆENJA REFORME PRAVOSUĐA ZA ŠIRU KRITIČKU JAVNOST

10/12/2014 – POVODOM MEĐUNARODNOG DANA LJUDSKIH PRAVA – ZAJEDNIČKI STAVOVI UN KOMITETA O CRNOJ GORI
10/12/2014
15/12/2014 – MOLDAVKA SVETLANA ČABOTARENKO (alias S.Č.) NIJE IMALA PRAVIČNO SUĐENJE
15/12/2014

12/12/2014 – VLADA NESPREMNA DA OTVORI PROCES ZVANIČNOG PRAĆENJA REFORME PRAVOSUĐA ZA ŠIRU KRITIČKU JAVNOST

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) i Akcija za ljudska prava (HRA) izražavaju protest zbog činjenice da je Vlada Crne Gore osnovala Savjet za praćenje sprovođenja reforme pravosuđa 2014-2018, bez raspisivanja javnog poziva za nevladine organizacije uključene u proces praćenja reforme pravosuđa da kandiduju svoje predstavnike.

Ovakav potez pokazuje da Vlada, nažalost, nije spremna da otvori zvaničan proces praćenja reforme pravosuđa za širu stručnu i posebno kritičku javnost, i tako rezultate sprovođenja strateških ciljeva učini transparentnim.

Strategijom reforme pravosuđa 2014-2018 predviđeno je da Savjet bude sastavljen od ”predstavnika svih pravosudnih institucija i predstavnika nevladinih organizacija uključenih u proces praćenja reforme pravosudnog sistema”. Od nevladinih organizacija, u Savjet je uključeno samo Udruženje sudija Crne Gore.

Tim povodom, NVO CeMI i HRA, su uputile dopis Predsjedniku Vlade Crne Gore u kome su predložilе da Vlada Crne Gore raspiše javni poziv i omogući nevladinim organizacijama sa stručnim referencama i iskustvom u praćenju reforme pravosuđa da nominuju dva predstavnika u Savjetu za praćenje sprovođenja Strategije reforme pravosuđa 2014-2018. Uvjereni smo da bi članstvo predstavnika nevladinih organizacija koje su dokazale konstruktivan ali i kritičan stav prema dosadašnjim dometima reforme pravosuđa moglo značajno doprinijeti transparentnosti i ubrzanju tog zahtjevnog procesa za obezbijeđenje vladavine prava u Crnoj Gori.

Negativan odgovor Vlade Crne Gore na naš predlog je dostupan ovdje.

Pismo koje su CeMI i HRA uputile Predsjedniku Vlade Crne Gore je dostupno ovdje.

Zlatko Vujović

Tea Gorjanc – Prelević

Predsjednik UO NVO CEMI

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava