21/9/2014 POVODOM POČETKA RADOVA NA OBJEKTIMA ZA STAMBENO NAJUGROŽENIJE STANOVNIKE NASELJA ZVJERINJAK

19/09/2014 PRODUŽEN KONKURS ZA IDEJNO RJEŠENJE NASLOVNE STRANICE PRIRUČNIKA “ETIČNO NOVINARSTVO”
19/09/2014
23/09/2014 O PREDLOGU DA SPECIJALNO TUŽILAŠTVO VIŠE NE BUDE NADLEŽNO ZA RATNE ZLOČINE
23/09/2014

21/9/2014 POVODOM POČETKA RADOVA NA OBJEKTIMA ZA STAMBENO NAJUGROŽENIJE STANOVNIKE NASELJA ZVJERINJAK

Akcija za ljudska prava je s radošću primila vijest o početku izgradnje objekata za trajno zbrinjavanje stambeno najugroženijih porodica iz naselja Zvjerinjak u Nikšiću.

Drago nam je da je opština Nikšić uvažila naš predlog da se buduća tri objekta izgrade na već postojećim temeljima u naselju Gračanica. Očekujemo da se objekti izgrade što je prije moguće, da bi porodice zimu dočekale u novim domovima.

Skrećemo pažnju da opština Nikšić i dalje traži donatora za izgradnju četvrtog potrebnog objekta u vrednosti od nedostajućih 40.000 eura, koji je neophodan da bi svi najugroženiji stanovnici Zvjerinjaka bili odgovarajuće stambeno zbrinuti. HRA je pokušala da obezbijedi donaciju građevinskih firmi, ali do sada u tome nažalost nismo imali uspjeha.

Naglašavamo da je plan zbrinjavanja porodica iz Zvjerinjaka dobar primjer poštovanja prava na adekvatno stanovanje garantovanog Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji Crnu Goru obavezuje da obezbijedi alternativni smještaj za osobe koje uslijed prinudnog iseljenja mogu postati beskućnici. Podsjećamo da je Komitet za ekonomska, socijalna i kulturna prava UN takođe ranije izrazio interesovanje za ovaj slučaj, pa će država u ovom smislu imati čime da se pohvali prilikom odbrane državnog izvještaja o primjeni pomenutog Pakta pred Komitetom u novembru ove godine.

Mi ćemo nastaviti da se zalažemo da se uspostavi sistem za blagovremeno i odgovarajuće rješavanje problema stambeno najugroženijih osoba na nivou države, odnosno u svim lokalnim samoupravama.

 

Tim Akcije za ljudska prava

 

– 21. novembar 2013: Apel za zbrinjavanje porodica iz Zvjerinjaka

– 10. decembar 2013: Ponovljeni apel HRA za zbrinjavanje porodica iz Zvjerinjaka

– 25. mart 2014: Saopštenje povodom novog odlaganja iseljavanja porodica iz Zvjerinjaka

– 15. maj 2014: Saopštenje povodom još jednog odlaganja iseljavanja porodica iz Zvjerinjaka