23/09/2014 O PREDLOGU DA SPECIJALNO TUŽILAŠTVO VIŠE NE BUDE NADLEŽNO ZA RATNE ZLOČINE

21/9/2014 POVODOM POČETKA RADOVA NA OBJEKTIMA ZA STAMBENO NAJUGROŽENIJE STANOVNIKE NASELJA ZVJERINJAK
21/09/2014
28/09/2014 HRA PREDLOZI PROTIV SNIŽAVANJA GARANCIJA LJUDSKIH PRAVA U ZKP-U
28/09/2014

23/09/2014 O PREDLOGU DA SPECIJALNO TUŽILAŠTVO VIŠE NE BUDE NADLEŽNO ZA RATNE ZLOČINE

Akcija za ljudska prava (HRA) izražava neslaganje sa rješenjem predviđenim Nacrtom zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, prema kome slučajevi ratnih zločina više neće biti u nadležnosti tog tužilaštva, već viših tužilaštava.

HRA nije saglasna sa stavom koji je na javnoj raspravi saopštio predstavnik Ministarstva pravde da su ratni zločini stvar prošlosti, a da Specijalno tužilaštvo treba da se bavi budućnošću. Naprotiv, kako ratni zločini nijesu odgovarajuće istraženi, smatramo da je za postizanje vladavine prava prvo neophodno raščistiti zločine iz prošlosti.

Izostavljenjem ratnih zločina iz nadležnosti Specijalnog tužilaštva, država, i simbolično, pokazuje da slučajevi ratnih zločina nemaju za nju onaj prioritet koji imaju predmeti iz oblasti korupcije ili organizovanog kriminala.

S obzirom da istrage i suđenja za ratne zločine, čak dok su u nadležnosti Specijalnog tužilaštva traju godinama, ne može se očekivati da će redovni tužioci, optereceni raznim drugim nadležnostima moći bolje da obavljaju taj posao.

HRA je dosad utvrdila da su u odnosu na procesuiranje ratnih zločina državni tužioci pokazali očiglednu nezainteresovanost za postizanje pravde u ovim slučajevima. Pokazali su nedovoljnu posvećenost temeljnom istraživanju događaja, nespremnost da otvore istrage protiv svih osnovano sumnjivih lica koja su zauzimala visoko mjesto u komandnom lancu, kao i neprecizno kvalifikovanje djela i radnji izvršenja koje su stavljeni na teret odgovornima.

Tim Akcije za ljudska prava