26/06/2014 NA MEĐUNARODNI DAN PODRŠKE ŽRTVAMA TORTURE SUD ZA SLUČAJ MUČENJA IZRIČE KAZNE NA GRANICI ZAKONSKOG MINIMUMA

23/06/2014 REAGOVANJE POVODOM SAOPŠTENJA MINISTARSTVA DA U CRNOJ GORI NEMA SLUČAJEVA DJEČIJEG RADA
23/06/2014
01/07/2014 POVODOM NAPADA NA EKIPU DNEVNIH NOVINA
01/07/2014

26/06/2014 NA MEĐUNARODNI DAN PODRŠKE ŽRTVAMA TORTURE SUD ZA SLUČAJ MUČENJA IZRIČE KAZNE NA GRANICI ZAKONSKOG MINIMUMA

Akcija za ljudska prava (HRA) ocjenjuje da se današnjom presudom Osnovnog suda u Podgorici kojom su za mučenje pokojnog Aleksandra Pejanovića izrečene kazne policajcima od po tri mjeseca zatvora – što je na granici zakonskog minimuma – toleriše tortura kao pojava koju čine pripadnici državnih službi.

Iako je za krivično djelo mučenje od strane službenog lica predviđena kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora, Osnovni sud u Podgorici je danas osudio ove policajce na granici zakonskog minimuma, čime se promoviše nekažnjivost za torturu, ne poštuje žrtva Pejanovića niti se ostvaruje preventivna funkcija krivičnog zakonodavstva.

U izvještaju upućenom Komitetu protiv mučenja UN-a (CAT), Akcija za ljudska prava je navela da čak i kada dođe do podizanja optužnica i kad sud utvrdi odgovornost, u slučajevima mučenja i zlostavljanja crnogorski sudovi izriču blage kazne, ili po pravilu – uslovne osude, što je potvrdila i današnja presuda. U svojim zaključcima o Crnoj Gori, Komitet protiv mučenja (CAT) je onda i preporučio da kazne za mučenje treba da budu u srazmjeri sa težinom ovog zločina.

HRA podsjeća da do danas za prebijanje Pejanovića u podgoričkoj policiji nijesu identifikovani niti pred sud izvedeni neposredni izvršioci iz interventne jedinice koji su kako se pretpostavlja izvršili krivično djelo, niti nalogodavci koji su poslali specijalce da to urade, čemu je u svom izvještaju nakon posjete Crnoj Gori posebnu pažnju posvetio i Evropski komitet protiv mučenja (CPT) koji je izrazio zabrinutost jer državni tužilac nije sproveo djelotvornu istragu u skladu s evropskim standardima.

Dovodi se u pitanje i riješenost Vlade i državnog tužilaštva da suzbijaju torturu s obzirom da nijesu dostavili tražene informacije CPT-u o slučaju Pejanović, dok je HRA tražila od Vrhovnog državnog tužioca da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti nadležnog tužioca zbog nedjelotvorne istrage ovog slučaja, što do danas nije učinjeno.

HRA izražava nadu da će državni tužilac uložiti žalbu Višem sudu u pogledu visine izrečene kazne, kao i da će i tužilaštvo i sud prihvatiti preporuke međunarodnih komiteta koje čine stručnjaci nadležni za nadzor nad poštovanjem ljudskih prava u Crnoj Gori.