22/05/2014 Komentar na izvještaj CAT-a

21/05/2014 Posjeta mjesta zločina koji su se desili tokom ratova devedesetih
21/05/2014
22/05/2014 Povodom prebijanja aktiviste LGBT Foruma Progres
22/05/2014

22/05/2014 Komentar na izvještaj CAT-a

Povodom danas objavljenih zaključaka Komiteta protiv mučenja o izvještaju Crne Gore, Akcija za ljudska prava, koja je učestvovala i u izradi državnog izvještaja i dostavila svoje alternativne izvještaje Komitetu, daje sledeće saopštenje:

“Preporuke Komiteta protiv mučenja, kao i one Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja, pogađaju rak rane crnogorskog sistema za ostvarivanje pravde kao što su neobjektivan izbor i napredovanje sudija i tužilaca, nedostatak nepristrasnih istraga mučenja onda kada su očigledno odgovorni službenici policije, preblago kažnjavanje, zasnivanje presuda na priznanju, zastarjevanje nedjelotvorno istraženih slučajeva i podržavanje nekažnjivosti za mučenje uopšte i posebno u odnosu na napade na novinare i ratne zločine. HRA će nastaviti da uporno insistira kod državnih organa na primjeni preporuka ovih međunarodnih stručnih tijela, vjerujući da je to ključ za vladavinu prava u Crnoj Gori i njene evropske integracije.

HRA smatra da je neophodno hitno održati posebnu sjednicu Vlade Crne Gore otvorenu za javnost na kojoj će se razmatrati o izvještajima oba komiteta, posebno imajući u vidu da je u njima veliki broj ključnih preporuka ponovljen iz 2008. godine.”

Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorka HRA

***

Izvještaj CAT-a možete preuzeti ovdje