8/4/2014 O ustavnosti izbora sudija Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca i izbornih zakona

Primjena međunarodnih standarda prava na slobodu ličnosti
01/04/2014
14/4/2014 Međunarodna konferencija „Usmjeravanje zatvora ka zajednici“
14/04/2014

8/4/2014 O ustavnosti izbora sudija Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca i izbornih zakona

Ustavni sud prvo da odluči o ustavnosti izbora sopstvenih sudija
(objavljeno 8. aprila 2014.godine u 14:03)

 

Podgorica, (MINA) – Ustavni sud, zbog neodložnog javnog interesa, mora u najkraćem roku da odluči o nekoliko inicijativa koje su podnijete, a prvenstveno o ocjeni ustavnosti izbora sopstvenih sudija, smatraju u Akciji za ljudska prava (HRA).

Predstavnik HRA Danilo Ajković rekao je da se pred Ustavnim sudom nalazi nekoliko inicijativa za ocjenu ustavnosti o kojima bi zbog neodložnog javnog interesa morao da odluči u najkraćem mogućem roku, čak iako bi to za sudije značilo prekovremeni rad.

„Neophodno je da Ustavni sud prvenstveno odluči o ustavnosti izbora sopstvenih sudija, odnosno o predlogu za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona za sprovođenje Amandmana na Ustav Crne Gore koji je podnio ombudsman, a onda, u zavisnosti od ishoda te odluke, i o ostalim inicijativama ili predlozima“, kazao je Ajković agenciji MINA.

On je rekao da bi Ustavni sud trebalo da o inicijativi HRA za ocjenu ustavnosti Poslovnika Skupštine kojim je propisan treći krug glasanja za Vrhovnog državnog tužioca, odluči prije glasanja poslanika.

Prema njegovim riječima, to se odnosi i na zakone o finansiranju političkih partija i izboru poslanika i odbornika, prema kojima treba da se sprovede i kampanja za predstojeće lokalne izbore.

„Ustavni sud je državni organ koji je sada u situaciji da mora da obezbijedi legalnost i legitimnost tih izuzetno važnih izbora za budućnost crnogorskog pravosuđa i demokratskih institucija“, kazao je Ajković.

Kako je objasnio, Ustavni sud rješava predmete prema redosljedu njihovog prijema, navodeći da je zakonom propisano da taj sud može odlučivati prioritetno u nekom predmetu.

„Ustavni sud može predmet uzeti u razmatranje “preko reda” – kada se radi o značajnom pravnom pitanju i ima širi društveni značaj ili kada su ispunjeni uslovi za izdavanje privremene naredbe za obustavu sprovođenja nekog akta ili radnje“, precizirao je Ajković.

HRA je, kako je naveo, u pismu predsjednici Ustavnog suda prošlog mjeseca apelovala da taj sud objavi redosled odlučivanja po podnijetim predlozima i inicijativama za ocjenu ustavnosti, kao i plan rješavanja više od 1,5 hiljada ustavnih žalbi koje su na čekanju.

„Apelovali smo i da sud objavi razloge za odluku da prioritetno odlučuje o nekom predmetu, ali Ustavni sud nije objavio takav plan postupanja“, kazao je Ajković.

 

 * * * * *

 

Venecijanska komisija upoznata sa problemom o izboru VDT, vjeruju da će Ustavni sud donijeti odluku u skladu sa evropskim standardima

(objavljeno 5. aprila 2014. u 08:53)

 

Venecijanska komisija je upoznata sa problemom u vezi sa izborom Vrhovnog državnog tužioca u našoj zemlji , saopšteno je Anteni M iz te institucije.

«Venecijanska komisija je informisana o problemima u vezi sa izborom vrhovnog državnog tužioca Crne Gore. S obzirom na to da je to pitanje pred Ustavnim sudom, uvjereni smo da će sud donijeti odluku u skladu sa Ustavom i evropskim standardima», saopštila je našem radiju portparolka Venecijanske komisije Tatjana Mišelova.

Podsjetimo, Inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe kojom je propisano treće glasanje za izbor Vrhovnog državnog tužioca podnijela je Akcija za ljudska prava . Iz HRA su podsjetili da je ta odredba suprotna Ustavu koji propisuje dva kruga glasanja.

 

* * * * *

 

Saopštenje HRA nakon podnijete inicijative Ustavnom sudu i tekst same inicijative su dostupni ovdje.