28/3/2014 HRA podnijela Inicijativu za ocjenu ustavnosti trećeg glasanja za VDT-a

27/3/2014 Treći krug glasanja za Vrhovnog državnog tužioca nije u skladu sa Ustavom
27/03/2014
Unapređenje garancija ljudskih prava u Ustavu i zakonima Crne Gore
31/03/2014

28/3/2014 HRA podnijela Inicijativu za ocjenu ustavnosti trećeg glasanja za VDT-a

Akcija za ljudska prava je danas podnijela Ustavnom sudu Crne Gore Inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe Poslovnika Skupštine Crne Gore, kojom je propisano treće glasanje za izbor Vrhovnog državnog tužioca suprotno Ustavu Crne Gore koji propisuje dva kruga glasanja.

Kako u prvom krugu glasanja kandidat Branko Vučković nije dobio dvotrećinsku podršku poslanika, a u drugom krugu niko od četvoro kandidata (Vučković, Jovićević, Radović, Rodić) nije dobio potrebnu tropetinsku podršku, procedura za izbor VDT-a bi morala da se okonča i pokreće ponovo, raspisivanjem novog konkursa.

HRA je zatražila od Ustavnog suda i da naloži Skupštini Crne Gore da obustavi dalju proceduru izbora VDT-a – zakazano glasanje o kandidatu koji je dobio najviše glasova u drugom glasanju, do donošenja konačne odluke o ovoj inicijativi, zbog mogućeg nastupanja neotklonjivih štetnih posljedica. Ako VDT bude izabran na neustavan način, dovodi se u pitanje pravna valjanost svih odluka koje bude donio bilo samostalno, bilo kao član Tužilačkog savjeta.

Postupak ne bi bio legalan ni da je treće glasanje sprovedeno istog dana nakon što u drugom krugu niko od četiri kandidata nije dobio tropetinsku podršku poslanika, jer Ustav predviđa dva kruga glasanja, pa se ulaskom u treći krug, kako to propisuje Poslovnik Skupštine, krši ustavna norma, bez obzira u kom vremenskom razmaku bi se takvo treće glasanje sprovelo.

HRA u kontinuitetu obrazloženo ukazuje na propuste tužilaštva u zaštiti ljudskih prava i na urgentnu potrebu da se ono reformiše da bi se obezbijedila vladavina prava. Međutim, uvjereni smo i da se taj cilj ne može ostvariti žrtvovanjem ustavnosti i, samim tim, vladavine prava.

Očekujemo od Ustavnog suda da hitno stavi na dnevni red ovu inicijativu, odmah pošto odluči o ustavnosti izbora svojih članova, kako smo prethodno apelovali.

 

Inicijativa Ustavnom sudu