4/12/2010 Nagrada “Plamen strasti” i Tei Gorjanc-Prelević, direktorki Akcije za ljudska prava

30/11/2010 ND Vijesti: Ne može pravosuđe jednim okom da gleda u izvršnu vlast
30/11/2010
09/12/2010 Proglas povodom obilježavanja 60 godina od ustanovljavanja Međunarodnog dana ljudskih prava
09/12/2010

4/12/2010 Nagrada “Plamen strasti” i Tei Gorjanc-Prelević, direktorki Akcije za ljudska prava

NAGRAĐENI NAJSTRASTVENIJI CRNOGORCI I CRNOGORKE

Plamen strasti 2010Podgorica – Nagrade Plamen strasti za najstrastvenije Crnogorce i Crnogorke podijeljene su sinoć u bečićkom hotelu “Splendid”.
Plamen strasti u muškoj kategoriji dobili su pisac Balša Brković, pjevač Sergej Ćetković, članovi ekspedicije Planinarskog smučarskog društva „Javorak” Nikšić Dragutin Vujović, Đorđije Vujičić i Marko Blečić. Istu nagradu dobili su i selektor Crnogorske vaterpolo reprezentacije Petar Porobić i reditelj Nikola Vukčević. Plamen strasti u ženskoj kategoriji dobile su atletičarka Marija Vuković, glumica Marija Vicković, direktorka programa “Akcija za ljudska prava” Tea Gorjanc-Prelević, profesorica književnosti Božena Jelušić i slikarka Vasilisa Radojević.

Specijalnu nagradu Plamen strasti dobili su članovi grupe The Books of Knjige i umjetnica performansa Marina Abramović . Nagradu Plamen strasti Post mortem dodijeljena je novinaru Veselinu Tomoviću.
Nagradu Plamen strasti dodjeljuje fond Gorki list Plamen strasti, iza koje stoji subotička kompanija čiji je osnivač biznismen Vojin Đorđević. Ovo je prvi put da se u Crnoj Gori dodjeljuje ovakvo priznanje.
Cilj nagrade je da u raznolikosti javne scene prepoznaje i ističe posvećenost i originalnost, odnosno afirmiše pojedince iz različitih oblasti koji ispoljavaju vatrenu strast u onom što rade, ali i generalno u životu.
Članovi žirija bili su predstavnici medija koji su sa crnogorskom javnošću neprekidno u kontaktu i koji su najobjektivnije mogli da sagledaju, predlože i donesu odluku o nagrađenima.
– Sastav žirija nagrade Plamen strasti u Crnoj Gori činilo je 18 novinara, kolumnista i urednika medijskih kuća objedinjenih oko zajedničke ideje i cilja da rezultat njihovog rada bude spektar izuzetnih pojedinaca koji obilježavaju vrijeme u kojem žive i ispisuju stranice za budućnost – saopšteno je iz fonda.
Metodologija rada žirija predstavljala je kombinaciju individualnog i timskog rada i kreirala je atmosferu zajedništva, ali i takmičarskog duha, koji za finale ima odluku u vidu imena nagrađenih.
_