10/02/2010 Saopštenje članica i članova Koalicije za REKOM iz Crne Gore o zaključku Savjeta TVCG u vezi prikazivanja filma „Rat za mir“ o opsadi Dubrovnika 1991-1992. godine

09/02/2010 Inicijativa za saradnju sa Vladom na temeljnoj reformi krivične i građanske odgovornosti za klevetu i uvredu
09/02/2010
12/02/2010 Povodom usvajanja predloga izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Crne Gore u domenu odgovornosti za klevetu
12/02/2010

10/02/2010 Saopštenje članica i članova Koalicije za REKOM iz Crne Gore o zaključku Savjeta TVCG u vezi prikazivanja filma „Rat za mir“ o opsadi Dubrovnika 1991-1992. godine

Danas smo primili zvanično obavještenje i zapisnik Savjeta RTCG sa sjednice na kojoj je povodom našeg zahtjeva da se devetnaesta godišnjica početka opsade Dubrovnika obilježi prikazivanjem filma “Rat za mir” autora Koče Pavlovića, Savjet zaključio da se:

ukoliko je moguće, nađe forma da se film prikaže i da se u roku od jedne godine na temu suočavanja sa ratnom prošlošću napravi pet emisija otvorenog tipa sa učesnicima iz društvenog, naučnog, političkog života uz prikazivanje i proizvodnju dodatnih sadržaja koji podstiču proces. Preporučuje se urednistvu da se prilikom početka emitovanja serijala pročita zajedničko saopštenje kojim se RTCG izvinjava svim građanima zbog svoje uloge u ratnim godinama.«

Izvod iz zapisnika koji smo primili od Savjeta RTCG / PDF dokument

Podsjećamo da smo u septembru 2009. godine uputili pismo generalnom direktoru RTCG, gospodinu Branku Vojičiću i predložili da TVCG obilježi godišnjicu početka opsade Dubrovnika 1. oktobra 1991. tako što će prikazati dokumentarni film “Rat za mir” i obezbijediti odgovarajuću raspravu u studiju. Kako nam gospodin Vojičić nije odgovorio, a film nije prikazan, niti je na drugi način obilježena godišnjica početka opsade Dubrovnika, obratili smo se Savjetu da razmotri naš zahtjev i izda odgovarajuće preporuke uredništvu televizije.

Smatramo da bi prikazivanje filma „Rat za mir”, autora Koče Pavlovića i odgovarajuća rasprava u studiju bilo od javnog interesa za suočavanje sa prošlošću u Crnoj Gori, da sporne ugovorne odnose između autora i Televizije treba rješiti sudskim putem ili na drugi način, a film konačno prikazati i dopustiti javnosti da o njemu sama sudi.

U potpunosti podržavamo i odluku Savjeta da Televizija Crne Gore u roku od godinu dana napravi više emisija na temu suočavanja sa ratnom prošlošću i posebno ratnim zločinima u kojima su na bilo koji način učestvovali građani Crne Gore. Predložićemo uredništvu Televizije da obezbijedi prikazivanje dokumentarnih filmova i prateće informativne rasprave na temu zločina posebno u Dubrovniku, Štrpcima, Bukovici, splitskom vojnom zatvoru Lora i druge.

Što se tiče preporuke za izvinjenje, mislimo da bi ga trebalo uputiti kako građanima Crne Gore, tako i svima, građanima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su trpjeli posljedice ratne propagande Radija i Televizije Crne Gore.

S poštovanjem,

Tea Gorjanc Prelević, Akcija za ljudska prava

Daliborka Uljarević, Centar za građansko obrazovanje

mr Aleksandar Saša Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava

Omer Šarkić, građanin

Sonja Radošević, novinarka

Milka Tadić Mijović, Monitor

Sead Sadiković, TV Vijesti

Veseljko Koprivica, Monitor

Jakub Durgut, Udruženje građana Bukovice

Ljupka Kovačević, ANIMA

Mirjana Kuljak, Univerzitet Crne Gore

Momčilo Radulović, Evropski pokret u Crnoj Gori

Duško Vuković, PCNEN

Ana Novaković, Centar za razvoj nevladinih organizacija

Stevo Muk, Institut Alternativa

Ljubomirka Mira Asović, Liga žena glasača

Alit Asović, Međunarodni forum Crna Gora

Velija Murić, Crnogorski komitet pravnika za zaštitu ljudskih prava

Zlatko Vujović, Centar za monitoring

Petar Komnenić, Radio Slobodna Evropa

Biljana Jovićević, Radio Slobodna Evropa

Šeki Radončić, novinar

Ljiljana Raičević, Sigurna ženska kuća