PROTEST PREMIJERU ZBOG ISTUPA MINISTRA LJUDSKIH I MANJINSKIH PRAVA

23/11/2009 – Predavanje na temu “Izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava”
10/11/2009
Pismo HRA i SZK direktoru ZIKS i VDT
12/11/2009

PROTEST PREMIJERU ZBOG ISTUPA MINISTRA LJUDSKIH I MANJINSKIH PRAVA

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,povodom posljednjeg javnog istupa ministra Vaše Vlade zaduženog za ljudska i manjinska prava, gospodina Ferhata Dinoše, iskazujemo naš protest zbog njegovog javno iskazanog odnosa prema pripadnicima seksualnih manjina, koji ga u potpunosti diskvalifikuje kao osobu koja bi mogla biti nadležna za dalje unaprijeđivanje ljudskih prava svih građana Crne Gore.

Podsjećamo, gostujući u emisiji „Na čisto” emitovanoj na TV „Vijesti” dana 07.11.2009. godine ministar za ljudska i manjinska prava je izjavio da postojanje homoseksualaca „nije dobra vijest za našu zemlju”, mada, „ako im i ne treba stvoriti dovoljno širok prostor za disanje onda ih svakako ne treba zagušiti”. S aspekta ljudskih prava, potpuno je svejedno da li je ministar rekao da za Crnu Goru nije dobra vijest postojanje albanske nacionalne manjine ili glasača DPS-a ili postojanje homoseksualaca. Na navedeni način, ministar je pokazao elementarno nepoštovanje osnovnog načela ljudskih prava – jednakosti svih ljudi, bez obzira na njihov pol, nacionalnu ili etničku pripadnost, seksualnu orijentaciju ili političko opredjeljenje.

Nakon nekoliko dana, pošto su uslijedile veoma oštre i argumentovane reakcije iz domaće i međunarodne javnosti, Vaš ministar zadužen za zaštitu ljudskih i manjinskih prava objavio je, na internet stranici Vaše Vlade, pojašnjenje u kome ni na koji način nije izrazio žaljenje zbog prijethodno izrečene ocjene.Cijenimo da je na ovaj način, ministar ljudskih i manjinskih prava, dokazao svoje nedovoljne kapacitete za obavljanje veoma odgovorne dužnosti koju ste mu Vi i Skupština Crne Gore povjerili u ime svih crnogorskih građana/ki.

U potpunosti smo mišljenja da ispoljeni istup ne priliči ministru za ljudska i manjinska prava i članu Vlade koja je, u sklopu svih integrativnih procesa i kao članica UN-a i Savjeta Evrope, prihvatila politiku pune zaštite ljudskih prava, između ostalog, i nedavnim prihvatanjem izjave u okviru Ujedinjenih nacija o zabrani diskriminacije pripadnika seksualnih manjina. Ispoljeno ne korespondira ni sa dosadašnjim međunarodnim i domaćim obavezama Vlade u oblasti zaštiti ljudskih prava i na putu pristupanja zemlje EU. Posebno Vam ukazujemo na činjenicu da je Evropska komisija u izvještaju o napretku Crne Gore za 2009. godinu naglasila da su osobe koje pripadaju LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) populaciji marginalizovane i diskriminisane u crnogorskom društvu.

Zbog svega iznijetog, očekujemo da u cilju doprinosa unaprijeđenju ljudskih prava svih građana/ki Crne Gore, bez diskriminacije, ministar Diniša podnese ostavku na funkciju ministra ljudskih i manjinskih prava, odnosno, da se Vi odlučite da Skupštini Crne Gore predložite njegovo razriješenje.

Osim ovog pitanja, na temelju informacija koje je nedavno u javnost iznio i predsjednik države, Filip Vujanović, ministar Dinoša je profesionalno odgovoran i za neusklađivanje, na vrijeme, Zakona o zaštitniku ljudskih prava i sloboda sa Ustavom Crne Gore.

Očekujući preduzimanje odgovarajućih radnji primite izraze našeg poštovanja

Akcija za ljudska prava

Centar za anti-diskriminaciju „Ekvista”

Centar za građansko obrazovanje

Centar za žensko i mirovno obrazovanje „Anima”

Centar za monitoring

Expeditio

Evropski pokret u Crnoj Gori

Forum mladi i neformalna edukacija

Institut Alternativa

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora

Omladinski kulturni centar Juventas

Sigurna ženska kuća

SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić

Aleksandar Saša Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava