PETI REGIONALNI FORUM O TRANZICIONOJ PRAVDI

Obavještenje za javnost povodom presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ’Bijelić protiv Crne gore i Srbije’
30/04/2009
Konferencija za medije povodom obilježavanja sedamnaest godina od Deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore
28/05/2009

PETI REGIONALNI FORUM O TRANZICIONOJ PRAVDI

Peti regionalni forum o tranzicionoj pravdi u post-jugoslovenskim zemljama počeće sa dvodnevnim radom u petak 29. 05. u 9:30 h, u hotelu Splendid, u Bečićima. Forumu će prethoditi Skupština članica Koalicije za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava (REKOM) na teritoriji bivše SFRJ, koja će biti održana u četvrtak 28. 05, s početkom u 16:30 h.

Forum organizuju Centar za građansko obrazovanje i Akcija za ljudska prava iz Crne Gore u ime Koalicije od oko 300 nevladinih organizacija i pojedinaca iz regiona koji na ovom skupu nastavljaju konsultacije o osnivanju REKOM.

 Forum će otvoriti Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore, Pierre Mirel, direktor Odjeljenja za zemlje zapadnog Balkana, Generalni direktorat za proširenje, Evropska komisija i Ron J.P.M. van Dartel, ambasador Kraljevine Holandije u Crnoj Gori i Srbiji.

 Na Forumu će biti prisutno 350 učesnika iz svih država sa teritorije bivše SFRJ, pojedinaca i predstavnika nevladinih organizacija, udruženja žrtava i porodica žrtava, kao i tužioci, sudije, umjetnici i predstavnici mladih.

 Bivši član Komisije za jednakost i pomirenje iz Maroka, Abdelhay Moudden, i bivši savjetnik članova Komisije za prihvatanje, istinu i pomirenje iz Istočnog Timora, Patrick Burgess, predstaviće prvog dana Foruma iskustva drugih zajednica i regiona u pokušaju da se kroz dijalog i objektivno istraživanje činjenica dođe do istine, pomirenja i prevencije budućih konflikata.

 Drugog dana rada Foruma organizovaće se javno slušanje žrtava i svjedoka ratnih zločina, koji će javno govoriti o svojim ličnim tragedijama kako bi ih sačuvali od zaborava, ali i pomogli u utvrđivanju istine o događajima iz prošlosti. Skupu će se tom prilikom obratiti Anđelko Kvesić, bivši zatočenik KPD Zenica, Husnija Avdagić, zatočenik više logora u BiH, Isa Gashi, koji je preživio strijeljanje od strane srpskih snaga na Kosovu, Nenad Mihajlović, čija dva sina su na Kosovu odveli pripadnici OVK i oni nikada nijesu pronađeni, Nikola Šašo, čiji su roditelji ubijeni tokom operacije Oluja u Hrvatskoj, Mario Lučić, bivši zatočenik logora Morinj u Crnoj Gori, te Cvetko Ristić, iz BiH.

 U pratećem programu na kraju prvog dana biće prikazan dokumentarni film Rat za mir, autora Koče Pavlovića iz Crne Gore, a poslije projekcije će biti organizovan razgovor o filmu u kojem će učestvovati autor, novinari Luko Brailo i Šeki Radončić i Vesna Teršelič, direktorica NVO Documenta iz Zagreba i jedna od osnivača inicijative za osnivanje REKOM.

 Cilj REKOM-a je stvaranje tačnog, zvaničnog i objektivnog zapisa o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenih na teritoriji bivše SFRJ, uključujući priznavanje žrtava i njihove patnje, kao i spriječavanje ponavljanja zločina. REKOM bi bio regionalno tijelo koje osnivaju države nasljednice bivše SFRJ, koje bi bilo nezavisno od svojih osnivača, i koje bi se fokusiralo na iskustva žrtava.

 Očekuje se da REKOM izradi popis žrtava i ljudskih gubitaka, i da time zauvijek spriječi manipulacije brojkama stradalih i ubijenih. Mogao bi da bude od pomoći tužilaštvima za ratne zločine, postojećim zvaničnim komisijama za nestale, i da svojim radom stvori uslove za razumijevanje i toleranciju, i povrati dostojanstvo žrtvama i njihovim porodicama.