Zajedničko saopštenje 12 NVO o podršci Monitoru

Saopštenje povodom presude po tužbi Kusturice protiv Nikolaidisa i Monitora
08/04/2008
Primjedbe na Nacrt Zakonika o krivičnom postupku / Comments on the Draft Criminal Procedure Code
09/05/2008

Zajedničko saopštenje 12 NVO o podršci Monitoru

Obavještavamo javnost da su dolje potpisane organizacije danas na žiro račun Monitora uplatile dio odštete za Emira Kusturicu, reditelja i predsjednika Upravnog odbora beogradske Politike, kako bismo zajedno platili njegov bol zbog suočavanja sa istinom.

Pozivamo građane/ke Crne Gore da iskažu solidarnost sa novinarem i književnikom Andrejem Nikolaidisom i nedjeljnikom Monitor, i svojim simboličnim novčanim prilozima pomognu opstanak ovog lista.

Ovom akcijom želimo da podstaknemo građansku solidarnost sa novinarima Monitora u trenutku kada se ovakvim presudama mali broj slobodnih medija tjera na autocenzuru.

Monitor istrajava u borbi za očuvanje i uspostavljanje vrijednosti na kojima treba da počiva razvoj crnogorskog društva, što očigledno nervira one koji žele da zaborave prošlost i kreiraju svjetliju budućnost Crne Gore.

I do sada je bilo neuspješnih pokušaja da se ugrozi opstanak Monitora i drugih nezavisnih medija pa vjerujemo da će Monitor ostati mjesto sučeljavanja različitih stavova, novina koja će građanima nuditi mogućnost izbora – slobodu – koja danas nedostaje crnogorskom društvu.

Dignimo glas protiv pravnog sistema koji ne razlikuje ratno huškanje od antiratnog vriska.

Građani/ke koji žele dati novčani prilog uplate mogu izvršiti direktno na žiro račun Monitora: 510-2839-59 CKB, s naznakom: donacija (za naknadu štete po presudi Višeg suda).

Pridružite nam se.

(abecednim redom):

Akcija za ljudska prava

Centar za građansko obrazovanje

Centar za razvoj nevladinih organizacija

Evropski pokret u Crnoj Gori

Fondacija za stipendiranje Roma

Inicijativa mladih za ljudska prava

Institut alternativa

Juventus

Liga žena glasača Nikšić

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS)

Sigurna ženska kuća

Udruženje pravnika Crne Gore

 

Preuzmite saopštenje (PDF dokument)