UTVRDITI ODGOVORNOST ZAPOSLENIH U SPECIJALNOJ BOLNICI ZA PSIHIJATRIJU „DOBROTA” ZBOG ZLOSTAVLJANJA PACIJENTKINJE I NEPRIJAVLJIVANJA SLUČAJA

VLASTI SRBIJE DA ZAŠTITE ORGANIZATORE FESTIVALA “Mirëdita, dobar dan” I OBEZBIJEDE NJEGOVO ODRŽAVANJE
01/07/2024
NASTAVLJENO SUĐENJE SLOBODANU PEKOVIĆU ZA RATNI ZLOČIN U BOSNI I HERCEGOVINI
05/07/2024

UTVRDITI ODGOVORNOST ZAPOSLENIH U SPECIJALNOJ BOLNICI ZA PSIHIJATRIJU „DOBROTA” ZBOG ZLOSTAVLJANJA PACIJENTKINJE I NEPRIJAVLJIVANJA SLUČAJA

Akcija za ljudska prava (HRA) izražava ozbiljnu zabrinutost zbog zlostavljanja pacijentkinje u Specijalnoj bolnici za psihijatriju „Dobrota” u Kotoru (Bolnica) i apeluje na Ministarstvo zdravlja i Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru (ODT) da ozbiljno istraže postupanje kako medicinskog tehničara koji se sumnjiči za zlostavljanje, tako i direktora Bolnice, Zaštitnice prava pacijenata i drugog osoblja koje je učestvovalo u prikrivanju tog slučaja. HRA je juče povodom toga uputila pismo ministru zdravlja Vojislavu Šimunu i o slučaju obavijestila Evropski komitet za sprečavanje mučenja ili ponižavajućeg i nečovječnog postupanja ili kažnjavanja (CPT).

mišljenju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore (Zaštitnik – Ombudsman) navodi se, između ostalog, da je 26.12.2023. godine medicinska sestra zaposlena u Bolnici podnijela pritužbu Zaštitniku u kojoj je navela da je pacijentkinja “krvnički pretučena od strane medicinskog tehničara XX; da je ovaj slučaj bio prijavljen zaštitnici prava pacijenata XX; da je ista, najvjerovatnije uz dogovor sa direktorom ustanove XX promijenila iskaz tj. napisala netačnu izjavu da su se pacijentkinje potukle između sebe; da pomenuti medicinski tehničar, već duži period ima dosta prijava, što pisanih, što usmenih, koje su prijavljivane nadležnim organima; da zadnjih godinu dana dolazi na posao u alkoholisanom stanju, u šta se uvjeravao i direktor lično; da je posle spornog događaja, taj medicinski tehničar poslat na godišnji odmor od strane direktora ustanove; da se nakon toga vratio na isto odjeljenje gdje se pomenuti događaj desio, te da je imao makar pet disciplinskih prijava, čak i pred isključenje iz ustanove”.

U mišljenju se dalje navode ozbiljni propusti u radu ove ustanove, postupanju direktora i Zaštitnice prava pacijenata. Opisani su pokušaji da se ovaj slučaj opstruira i zataška i navodi da je „Zaštitnik ostao uskraćen za bilo kakav odgovor bolnice ovim povodom”.

Nažalost, svjedoci smo da se zlostavljanje pacijenata u toj bolnici ponavlja, a da Ministarstvo zdravlja to ne sprečava.

HRA je apelovala na ministra zdravlja, Vojislava Šimuna, da javnost obavijesti o tome koje mjere i aktivnosti je Ministarstvo preduzelo od trenutka saznanja o ovom događaju; da li je pokrenut disciplinski postupak protiv direktora Bolnice, Aleksandra Mačića, koji je bio u obavezi da odmah po saznanju ovaj slučaj prijavi Upravi policije ili tužilaštvu, a to nije uradio; da li je pokrenut disciplinski postupak protiv tehničara koji je zlostavljao pacijentkinju i, ako da, da li je on odmah suspendovan s posla do kraja postupka i da li je tačno da je protiv ovog tehničara ranije podnešeno pet disciplinskih prijava i, ako da, sa kojim ishodom.

Podsjećamo na skandalozan slučaj u kojem je ranije službenik Bolnice, D. P., prvostepenom presudom bio osuđen za zlostavljanje sedam pacijenata 2019. godine, da bi na kraju bio oslobođen jer je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja zbog neefikasnog procesuiranja incidenta. Da apsurd bude veći, službenik je dobio 24 hiljade eura na ime neisplaćenih zarada i 5 hiljada eura zbog povrede ugleda i časti.

HRA se obratila i ODT-u u Kotoru koje nas obavijestilo da je predmet formiran na osnovu dostavljenog mišljenja Zaštitnika i da je u fazi izviđaja. Tako zaključujemo da direktor Bolnice nije prijavio slučaj tužilaštvu, iako je bio u obavezi da to uradi odmah po saznanju za njega.

HRA je o ovom slučaju obavijestila i Evropski komitet za sprečavanje mučenja ili ponižavajućeg i nečovječnog postupanja ili kažnjavanja (CPT) koji je prilikom prve posjete Crnoj Gori još 2004. godine uočio probleme (i ponavljao ih 2008., 2013. i 2017. godine) u radu Bolnice a koji su i danas aktuelni (npr. „socijalni pacijenti” i potreba za deinstitucionalizacijom; forenzički pacijenti i Sudsko odjeljenje, obezbjeđenje i smještaj forenzičkih pacijenata van Sudskog odjeljenja što negativno utiče na slobodu kretanja ostalih pacijenata i stvara ozbiljne probleme u radu Bolnice (nedavni slučaj bjekstva i prebijanja pacijenta od strane drugog pacijenta), materijalni uslovi u Bolnici itd). Podsjećamo da CPT dolazi u zvaničnu posjetu Crnoj Gori naredne godine i očekujemo da u program posjete uključi i SPB u Dobroti.