OZBILJNO RAZMOTRITI RAZLOGE VRAĆANJA ZAKONA OD STRANE PREDSJEDNIKA CRNE GORE

UNAPRIJEDITI TEKSTOVE ZAKONA O PRAVOSUĐU
05/06/2024
NASTAVLJENA SASLUŠANJA SVJEDOKA U PREDMETU RATNOG ZLOČINA
11/06/2024

OZBILJNO RAZMOTRITI RAZLOGE VRAĆANJA ZAKONA OD STRANE PREDSJEDNIKA CRNE GORE

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravljaju odluku predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića, da ne potpiše Zakon o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom savjetu i sudovima, koje je usvojila Skupština Crne Gore krajem prošle sedmice, u okviru tzv. paketa IBAR zakona, odnosno da ih vrati Skupštini radi revizije u pojedinim dijelovima.

HRA i CGO ukazuju da brzina usvajanja ovih zakona ne može biti opravdanje da se u njih ugrađuju neustavna rješenja ili ona koja partikularni interes stavljaju iznad javnog interesa.

Podsjećamo da je 40 nevladinih organizacija, među kojima i one koje se  svakodnevno bave medijskim pitanjima, uputilo amandmane svim poslaničkim klubovima za vraćanje strožijiih kriterijuma za izbor rukovodstva RTCG, a posebno generalnog direktora RTCG. Isto je ranije traženo od Vlade, imajući u vidu da je verzija sa tim strožijim kriterijumima prethodno dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije, odnosno eksperata Savjeta Evrope.

Takođe, HRA je unaprijed upozorila na nedostatnosti zakona o pravosuđu, uključujući i sporni produžetak mandata uglednih pravnika članova Sudskog savjeta za dvije godine ako poslanici ne mogu da se dogovore o izboru novih članova – jer ta mogućnost nije predviđena za pravnike u Tužilačkom savjetu, podstiče političku neodgovornost i trgovinu važnim javnim funkcijama koje moraju služiti isključivo opštem interesu, a ne bilo kojoj političkoj partiji.  Ovo rješenje je i sporne ustavnosti jer Ustav jasno kaže da mandat članova Sudskog savjeta, koji ima predsjednika i devet članova, traje četiri godine (član 127).

Predsjednik Milatović je ovim potezom dao priliku za doradu koju bi svi poslanici i poslanice trebalo shvate ozbiljno, jer su nam od suštinske važnosti kvalitetna rješenja sa kojima ćemo ostati da živimo. Dodatno imajući u vidu da je pozitivan IBAR Crna Gora praktično dobila, ovo neće ugroziti taj cilj, a značajno može unaprijediti, makar u ovim malim ali važnim dijelovima, ova dva zakonska teksta.

CGO i HRA pozivaju poslanike i poslanice da stave u fokus državni interes jer upravo su nas partijski i partikularni interesi doveli u situaciju da smo 12 godina nakon pregovora još uvijek suštinski daleko od Evropske unije.

Daliborka Uljarević, Centar za građansko obrazovanje (CGO)

Tea Gorjanc Prelević, Akcija za ljudska prava