RJEŠENJE UBISTVA DUŠKA JOVANOVIĆA USLOV ZA PRIJEM U EVROPSKU UNIJU

NVO OBILJEŽILE 32 GODINE OD NEKAŽNJENOG RATNOG ZLOČINA DEPORTACIJE BOSANSKO-HERCEGOVAČKIH IZBJEGLICA
25/05/2024
JAVNI POZIV za angažovanje eksperta/kinje za pripremu analize ostvarivanja prava na naknadu štete i postizanja statusa civilne žrtve rata za sve žrtve ratnih zločina u Crnoj Gori
31/05/2024

RJEŠENJE UBISTVA DUŠKA JOVANOVIĆA USLOV ZA PRIJEM U EVROPSKU UNIJU

Država Crna Gora je odgovorna za nerješeno ubistvo Duška Jovanovića. Ako ga nije i ubila, odnosno naručila ubistvo, odgovorna je za to što posljednjih dvadeset godina nisu preduzeti djelotvorni koraci da se ono istraži. Naprotiv, učinjeni su propusti koji ukazuju na namjeru da se preostale ubice, a pogotovo njihov nalogodavac, sačuvaju od odgovornosti.

Kao i za ratne zločine, očigledno za rasvjetljavanje ubistva Jovanovića nije bilo ni političke ni tužilačke volje. Iako se može pretpostaviti zašto je nije bilo za vrijeme vlasti DPS-a, u vrijeme ubistva i do kraja avgusta 2020. godine, kada se tužilačka volja svodila na političku, nejasno je zašto se ta volja nije ozbiljnije pokazala u posljednje četiri godine?

Nijedna od “reformskih” vlada Krivokapića, Abazovića, a ni Spajića, do danas nije angažovala stranog eksperta da pomogne oko istrage. Podsjećamo, Komisija za praćenje istraga napada na novinare je, prihvatajući inicijativu HRA, još 2018. godine (prije šest godina) od Vlade zatražila da angažuje takvog eksperta. Njega je, doduše, samo prethodni premijer Abazović bar pompezno najavljivao. Krivokapića to ni toliko nije interesovalo, a ni Spajićeva vlada se do danas o tome nije oglasila.

Zašto ekspert do danas nije angažovan?

Vlada Mila Đukanovića je 2016. godine već raspisala nagradu od milion eura za informacije koje bi mogle dovesti do rasvjetljavanja ubistva. Da li su se sada okolnosti u državi, u kojoj je policija hronično u v.d. stanju, dovoljno uozbiljile da uvjere nekog svjedoka da joj povjeri svoj život na čuvanje, po svaku cijenu?

Akcija za ljudska prava ukazuje da u posljednjih godinu dana ni posredstvom Tužilačkog savjeta nije dobijeno uvjeravanje da je državno tužilaštvo preduzelo sve korake koje smo sugerisali kroz pitanja postavljena u izvještaju “Nerasvijetljeno ubistvo direktora i glavnog urednika dnevnog lista DAN Duška Jovanovića – Pitanja bez odgovora”  još 2016. godine (vidjeti dolje zaključke TS).

Istovremeno, nije objavljeno ni da je išta učinjeno da se provjeri zakonitost rada državnih tužilaca koji su bili odgovorni za istragu.

Djeluje da je jedina nada za napredak u istrazi da se to postavi kao uslov za ulazak Crne Gore u EU. Do toga svakako još ima dovoljno vremena.

Tea Gorjanc Prelević,

izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava

***

U nastavku podsjećamo na zaključke Tužilačkog savjeta od 24. novembra 2023. godine, kada se to tijelo posljednji put bavilo istragom ubistva Duška Jovanovića:

  • da javnost nije upoznata sa eventualnim odgovorima na pitanja koja je Akcija za ljudska prava javno postavila državnom tužilaštvu 2016. godine;
  • da se iz dostavljene informacije i dopune iste ne može pouzdano zaključiti da li su sprovedene radnje na koje je je ukazivala Akcija za ljudska prava u analizi iz 2016. godine;
  • Tužilački savjet ukazuje na značaj člana 135 Zakonao Državnom tužilaštvu, kojima je propisan odnos prema javnostima, i u tom pravcu očekuje povratnu informaciju na izvještavanje Akcije za ljudska prava, kako bi se postupanje nadležnog tužilaštva, u mjeri dozvoljenoj, učinilo transparentnijim,
  • Tužilački savjet je iz dostavljene informacije konstatovao da u konkretnom predmetu nijesu angažovane strane službe odnosno da nije angažovan Federalni istražni biro (FBI) SAD, a koji odgovor je Višem državnom tužilaštvu u Podgorici dostavljen od strane Uprave policije.

ZAPISNIK sa XXI sjednice Tužilačkog savjeta održane 24. novembra 2023. godine