OSUDA VRIJEĐANJA G-ĐE VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ OD RATNOG ZLOČINCA ŠEŠELJA

HRA traži od novog ministra unutrašnjih poslova nultu toleranciju na torturu
10/11/2023
HRVATSKO TUŽILAŠTVO DA OBAVIJESTI JAVNOST O REZULTATIMA ISTRAŽIVANJA PREDMETA „LORA 3“
20/11/2023

OSUDA VRIJEĐANJA G-ĐE VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ OD RATNOG ZLOČINCA ŠEŠELJA

Akcija za ljudska prava i Centar za ženska prava osuđuju objavljivanje knjige prostačkog naziva ratnog zločinca Vojislava Šešelja i upućuju podršku profesorici Pravnog fakulteta Draginji Vuksanović-Stanković kojoj je Šešelj pokušao da našteti na takav način.

Ovo je nažalost samo posljednji u nizu primjera Šešeljevih vulgarnih i uvredljivih javnih objava.

On je i prije gospođe Vuksanović-Stanković na sličan način pokušavao da našteti i ženama prisutnim u javnom životu Srbije, političarkama, novinarkama i aktivistkinjama koje mu nijesu bile po volji, uključujući i Povjerenicu za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije koja je više puta kritikovala njegove ispade kao nezakonite.

Tačno je i da se Šešelj jednako vulgarno obrušavao i na svoje neistomišljenike, muškarce, kako iz Srbije tako i iz inostranstva. Koliko god Šešelj bio personalno groteskna i primitivna figura, ne smije se potcijeniti da je on suštinski na vlasti u Srbiji i da ima sistemsku medijsku i drugu podršku države, što i ovaj i sve prethodne slučajeve čini još ozbiljnijim.

S druge strane, ohrabruje brojnost negativnih reakcija na crnogorskoj javnoj sceni povodom ovog događaja.

Crna Gora mora štititi svoj javni prostor od ovakvih napada i jačati visoku kulturu javnog govora po kojoj je bila poznata. Jedina prihvatljiva kritika u javnosti mora biti zasnovana na argumentima, ne na uvredama.

Ponovo upozoravamo da seksističke i druge lične uvrede upućene ženama na javnoj sceni, samo zato što su neistomišljenice, vređaju svaku ženu i vrše političko nasilje prema svim ženama, jer urušavaju istorijske napore da se one više uključe u javni i politički život i da se održi veoma skroman napredak koji je Crna Gora postigla naj tom planu.

Učešće žena u političkom životu i njihov tretman na javnoj sceni legitimišu demokratski razvoj svakog društva.