HRVATSKO TUŽILAŠTVO DA OBAVIJESTI JAVNOST O REZULTATIMA ISTRAŽIVANJA PREDMETA „LORA 3“

OSUDA VRIJEĐANJA G-ĐE VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ OD RATNOG ZLOČINCA ŠEŠELJA
14/11/2023
Apel 21 NVO da Vlada Crne Gore odustane od podrške Saudijske Arabije za organizaciju svjetske izložbe EXPO 2030
23/11/2023

HRVATSKO TUŽILAŠTVO DA OBAVIJESTI JAVNOST O REZULTATIMA ISTRAŽIVANJA PREDMETA „LORA 3“

Autor: Leo Nikolić

Akcija za ljudska prava (HRA) i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću zatražili su od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) da obavijesti javnost o rezultatima istrage stradanja zarobljenih vojnih rezervista iz Crne Gore u vojno-istražnom centru „Lora“ u Splitu, u predmetu pod nazivom „Lora 3“. Radi se o četrnaest pripadnika tzv. nikšićko-šavničke grupe, čija su prava štitila Ženevske konvencije i zakoni Republike Hrvatske. Hrvatskim tužiocima je dostavljen dokumentarni film „Zlo proljeće“ Radio-Televizije Nikšić iz 2022. godine, u kome su objedinjena svjedočenja o zarobljavanju i zlostavljanju pomenute grupe vojnika, koja predstavljaju potencijalno važne dokaze za istragu.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu (ŽDOS) od 2007. godine istražuje okolnosti stradanja 14 pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) iz Crne Gore, koji su na hercegovačkom ratištu zarobljeni 1992. i sprovedeni u „Loru“: Radivoja Petkovića, Neđeljka Jankovića, Miljana Šušića, Ratka Simovića, Duška Barovića, Borivoja Zirojevića, Dragomana Doknića, Radomira Vulića, Miloša Perunovića, Ranka Vujovića, Pavla Popovića, Dragana Jakovljevića, Luke Gazivode i Luke Adžića.

Međunarodni crveni krst je od njih 14, u Lori evidentirao samo Luku Adžića, koji je u avgustu 1992. godine razmijenjen u veoma teškom psihofizičkom stanju. Godinu dana kasnije, Adžić je umro u Nikšiću. Posmrtni ostaci ostalih 12 pripadnika ove grupe pronađeni su na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini kod Duvna, Mostara i Trebinja. Tijelo Miloša Perunovića još nije pronađeno.

Svi pomenuti vojnici bili su ratni zarobljenici, koji su, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, zasluživali zaštitu od mučenja i ubijanja.

Za 16 godina rada na ovom predmetu, ŽDOS je informisalo javnost samo da „sprovodi kriminalističko istraživanje“ u predmetu Lora 3, koji se odnosi na zarobljenike iz Crne Gore dovedene u Vojno istražni centar Lora u Splitu. To istraživanje do danas nije rezultiralo nijednim optuženjem, usprkos ponovljenim zahtjevima aktivista Tončija Majića i Radana Nikolića,  iako je za to postojao osnov.

Primjera radi, u predmetima „Lora 1 i 2“, za stradanje i mučenje zarobljenika iz Srbije, po komandnoj odgovornosti je već osuđen Tomislav Duić, zapovjednik Vojno-istražnog centra Lora. Komandna odgovornost se mogla primijeniti i ovdje, jer brojna svjedočenja govore o svirepom mučenju i zatvorenika iz Crne Gore, takođe u Lori. Ova svjedočenja, koja su objavljena 2022. godine u dokumentarnom filmu Televizije Nikšić „Zlo proljeće ‘92“ u Crnoj Gori, dostavljena su DORH-u. Preživjeli zatvorenici iz Lore svjedočili su o teškim zlostavljanjima u bloku C, u kome su se nalazili i zarobljenici iz Crne Gore.

Jedan od preživjelih zarobljenika koji je svjedočio je i Veselin Bojović iz Crne Gore. Osim o teškom zlostavljanju pripadnika nikšićko-šavničke grupe, on je govorio i o patnjama koje je lično preživio. Smatramo da predmet „Lora 3“ mora obuhvatiti i sve crnogorske državljane, kao što je Bojović, koji su u tom logoru bili izloženi mučenju i, moguće, preživjeli.

Apelujemo da se istraga u ovom predmetu učini transparentnom, tako da se i porodice žrtava i javnost upoznaju sa preduzetim radnjama državnog odvjetništva u ovom predmetu u proteklih 16 godina, kao i razlozima koji sprečavaju da dođe do procesuiranja odgovornih za stradanje crnogorskih ratnih zarobljenika.