Upozorenje na nastavak nedjelotvorne istrage policijske torture nad Jovanom Grujičićem: 4. put odbačena prijava protiv nadležnih policijskih službenika

Strip za djecu na temu “Zloupotreba narkotika i vožnja maloljetnika bez dozvole”
25/09/2023
NAJAVA PROJEKTA: REFORMOM PRAVOSUĐA DO VLADAVINE PRAVA
27/09/2023

Upozorenje na nastavak nedjelotvorne istrage policijske torture nad Jovanom Grujičićem: 4. put odbačena prijava protiv nadležnih policijskih službenika

Akcija za ljudska prava odlučno protestuje zbog odluke osnovne državne tužiteljke u Podgorici, Maje Knežević, da po četvrti put odbaci krivičnu prijavu protiv svih deset policijskih službenika prijavljenih za torturu nad Jovanom Grujičićem u CB Podgorica u maju 2020. godine. Ova odluka je posebno problematična, jer joj je prethodio zahtjev za izuzeće tužiteljke Knežević, o kome nije odlučeno. Do donešenja odluke o izuzeću, tužiteljka nije smjela dalje da postupa u predmetu.

Očekujemo od v.d. VDT Tatjane Begović da predmet konačno dodjeli u rad drugom tužiocu i obezbijedi djelotvornu istragu. Radi se o slučaju očigledne policijske torture u cilju iznuđivanja lažnog iskaza i ometanja pravde sinhronizovanom zloupotrebom službenog položaja više policijskih službenika.

Pisani dokazi potvrđuju da se Grujičić 26. maja 2020. godine nalazio u nadležnosti službenika Centra bezbjednosti Podgorica protiv kojih je podnijeta krivična prijava. Medicinski nalazi potvrđuju da je tada bio zlostavljan. Grujičić je tog dana primoran da sebe lažno optuži za postavljanje eksplozivnih naprava na kuću službenika državne bezbjednosti Duška Golubovića i lokal „Grand“. U međuvremenu, sud ga je pravosnažno oslobodio optužbi za postavljanje eksploziva našavši da one nijesu bile potkrijepljene nijednim dokazom i da su bile bazirane na iznuđenom lažnom iskazu. Do danas stvarni počinioci postavljanja eksploziva nisu otkriveni, niti postoje pokazatelji da se njihovim otkrivanjem bilo ko bavi.

Posljednje, četvrto, rješenje iste državne tužiteljke kojim je ponovo odbačena krivična prijava protiv policijskih inspektora i njihovih neposrednih rukovodilaca posljedica je nedjelotvorne istrage, nekritičkog pristupa državne tužiteljke prema optuženim policijskim službenicima, ali i grubog kršenja procesnog zakona. Advokat Jovana Grujičića, Damir Lekić, podnio je 9. juna 2023. godine zahtjev za izuzeće državne tužiteljke Maje Knežević iz ovog predmeta zbog pristrasnog i neprofesionalnog pristupa izviđaju policijske torture nad Grujičićem. Onog trenutka kada je tužiteljka Knežević saznala da je podnijet zahtjev za njeno izuzeće, na osnovu člana 42 Zakonika o krivičnom postupku bila je dužna odmah da obustavi rad na predmetu, osim za hitne radnje, sve dok rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Duško Milanović, ne odluči o podnijetom zahtjevu. Budući da ni Grujičić ni njegov advokat do danas nijesu obavješteni o Milanovićevoj odluci, upitno je kako je Kneževićeva u predmetu nastavila da postupa donoseći rješenje o odbacivanju prijave suprotno zakonskim odredbama koje to zabranjuju.

Tužiteljka je ovoga puta loše zdravstveno stanje oštećenog, zbog koga je tražio odlaganje učešća u radnjama saslušavanja, cijenila kao nezainteresovanost da doprinese rešavanju cijele ove stvari. Izvođenje ovakvih zaključaka je krajnje proizvoljno, budući da je prvo takvo ročište otkazala sama tužiteljka, dok Grujičić već više od tri godine pokušava da ostvari pravdu, uprkos nedjelotvornom postupanju ODT Podgorica.

Dodatno, njegovo pravo da učestvuje u postupku predlaganjem dokaza, neopravdano je kršeno. Tužiteljka nije postupila ni prema jednom od dokaznih predloga punomoćnika oštećenog, iako bi njihovo sprovođenje dovelo do dodatnog i potpunijeg utvrđivanja činjenica, a što je od same tužiteljke tri puta zahtjevalo i Više državno tužilaštvo.

Akcija za ljudska prava je i ranije apelovala na v.d. Vrhovnog državnog tužioca da predmet dodjeli drugom tužiocu, jer u predmetu preko tri godine nema nikakvog napretka, iako je mučenje Grujičića u policiji dokazano od strane i domaćih i stranih eksperata, iako su u ovom slučaju i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava i straneambasade posebno apelovale na sprovođenje hitne, nezavisne i temeljne istrage. U druga dva povezana slučaja, u istoj policijskoj akciji, zbog mučenja Marka Boljevića i Benjamina Mugoše, optužena su petorica policijskih službenika, od kojih je inspektor Dalibor Ljekočević optužen za mučenje i Boljevića i Mugoše, a dodatno se krivično goni i za trgovinu drogom. Međutim, protiv njega je tužiteljka Knežević odbacila krivičnu prijavu za iznuđivanje iskaza i od Grujičića, bez konkretnog obrazloženja.

U istoj policijskoj akciji, kojom su rukovodili Miloš Vučinić i Srđan Korać, prema svoj trojici oštećenih, Marku Boljeviću, Jovanu Grujičiću i Benjaminu Mugoši postupali su pripadnici dvije iste jedinice Stanice kriminalističke policije CB Podgorica (za krvne i seksualne delikte i terorizam i PEH). Od pet optuženih kriminalističkih ispektora za mučenje Boljevića, četvorica se nalaze na spisku osumnjičenih za mučenje Grujičića, ali je tužiteljka bez navođenja konkretnih razloga protiv sve četvorice i četvrti put odbacila prijavu.

Odbačena je i prijava protiv rukovodilaca policijskom akcijom, koji su morali znati šta njihovi podređeni rade u službenim prostorijama na istom spratu na kome su se i oni toga dana nalazili.

Nedjelotvorne istrage policijske torture poput ove podstiču kulturu zlostavljanja među kriminalističkim inspektorima na koju je Evropski komitet za sprječavanje mučenja i drugog zlostavljanja (CPT) odavno upozorio Crnu Goru. Time se promoviše nekažnjivost i demotivišu policijski službenici koji časno i zakonito rade svoj posao. Sa takvim površnim pristupom suzbijanju policijske torture Crna Gora neće dostići vladavinu prava niti će ispuniti kriterijume za članstvo u Evropskoj uniji. Očekujemo od v.d. VDT Tatjane Begović da hitno obezbijedi djelotvornu istragu policijske torture nad Jovanom Grujičićem dodjelom predmeta drugom državnom tužiocu koji mora da postupa u skladu sa evropskim standardima.

Na listi osumnjičenih po krivičnoj prijavi za mučenje Grujičića bili su Miloš Vučinić, bivši načelnik Odjeljenja bezbjednosti kriminalističke policije u CB Podgorica, a trenutni šef regionalnog centra „Jug“, Srđan Korać, rukovodilac Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici, kao i inspektori Vukašin Leković, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Nemanja Vujošević, Radoman Vujičić, Miodrag Jovović, Ivan Peruničić i Ljubisav Striković. Oni su se prema pisanoj dokumentaciji, bavili Grujičićem i njegovim slučajem toga dana, 26. maja 2020. godine, kada je mučen u CB Podgorica.