TUŽIOCI DA NE TOLERIŠU PRIJETNJE SMRĆU NOVINARIMA ANTENE M I DRUGIH MEDIJA – PISMO TUŽILAČKOM SAVJETU

SUDSKI SAVJET NE RJEŠAVA PROBLEM UPRAŽNJENIH MJESTA U SUDOVIMA, GRAĐANI TRPE
02/08/2023
Finansijski izvještaj za 2022. / Financial report for 2022
21/08/2023

TUŽIOCI DA NE TOLERIŠU PRIJETNJE SMRĆU NOVINARIMA ANTENE M I DRUGIH MEDIJA – PISMO TUŽILAČKOM SAVJETU

Akcija za ljudska prava (HRA) je danas podnijela pritužbu Tužilačkom savjetu na rad državnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću, koji je procijenio da u prijetnjama smrću glavnom uredniku i zamjeniku urednika portala Antena M “nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

U pismu izvršne direktorice HRA Tee Gorjanc Prelević predsjednici Tužilačkog savjeta i v.d. VDT Tatjani Begović naglašeno je da, iako je v.d. VDT u međuvremenu naložila procesuiranje prijetnji, ostaje potreba da Tužilački savjet ispita i ocijeni zakonitost postupanja nadležnog tužioca u tom slučaju i preduzme odgovarajuće mjere kako se slično ne bi ponavljalo.

HRA je i apelovala na v.d. VDT da donese obavezujuće uputstvo za sve tužioce za procesuiranje prijetnji novinarima i druga krivična djela u odnosu na njih, i podsjetila da je izmjenama KZ-a, koje su stupile na snagu u januaru 2022, predviđen kvalifikovan oblik i krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti, kao i djela Teško ubistvo, Teška tjelesna povreda i Prinuda, kada se izvrše prema novinarima – tj. osobi koja obavlja posao javnog informisanja, u vezi obavljanja tog posla.

HRA je zaključila da ove izmjene KZ-a “ne smiju ostati samo prazno slovo na papiru, već moraju biti praćene adekvatnim djelovanjem državnih tužilaca po službenoj dužnosti u cilju zaštite slobode izražavanja i javnog informisanja”. Apelovali smo na v.d. VDT da obavezujućim uputstvom sugeriše tužiocima da obavezno uzimu u obzir kontekst u kojem se novinarima prijeti, odnosno “informativni sadržaj koji su objavili ili koji namjeravaju da objave”.

HRA podsjeća da su do sada za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz čl. 168 KZCG, izvršeno upućivanjem prijetnji novinarima uživo, odnosno putem telefona i interneta, procesuirani i pravosnažno osuđeni:

  • M. Š, kojem je izrečena kazna zatvora od 60 dana uslovno na 1 godinu (K. br. 48/13) zbog prijetnji novinarki nedeljnika “Monitor” Mileni Perović riječima “bolje bi joj bilo da se javi, jer bi mogla da završi slomljenog nosa”;
  • M. D. na kaznu zatvora od 3 mjeseca (K. br. 369/15) zbog prijetnji novinarki i izvršnoj direktorici “Vijesti” Marijani Kadić Bojanić, pored ostalog, riječima: „taman neka te linčuju”, „čuvaj se Marijana”, a pominjao je i njenu djecu;
  • B. F. na kaznu zatvora od 3 mjeseca (K. br. 268/21) zbog prijetnji direktorici dnevnog nedeljnika “Monitor” Milki Tadić – Mijović riječima: „Ti si svašta pisala protiv mene i Š. … Vidjećeš ti ko sam ja, pisala si bez dokaza … kažu da novinare treba štititi, ali ako novinari pišu bez dokaza, kao što pišete vi … ne treba ih štititi, nego ih treba ubiti”;
  • D. Š. na kaznu zatvora od 10 mjeseci (K. br. 339/21) zbog napada i prijetnji uredniku nedeljnika “Monitor” Esadu Kočanu na način što je prišao oštećenom ispred ulaza zgrade gdje živi, unosio mu se u lice i obratio povišenim tonom riječima “… jesi li se prepao, sad ćeš da vidiš, … viđećeš ti sa kim imaš posla … sad ću da te bijem, umireš li od straha …?”, a zatim ga je uhvatio za rever mantila, kada je oštećeni uspio da uđe u ulaz, a nakon što je o napadu na sebe obavijestio policiju, uputio mu prijetnju: “… prebiću te, znam gdje živiš …”, nakon čega je i zamahnuo stisnutom pesnicom u pravcu oštećenog koji se podizanjem štapa koji je držao u ruci odbranio od udarca, itd.

HRA oštro osuđuje i posljednje prijetnje smrću glavnom uredniku radija i portala Antena M Darku Šukoviću i njegovoj zamjenici Mileni Aprcović. Činjenicu da se nadležni državni tužilac opredijelio da Đ. T, koji je prijetio ovim novinarima, goni samo zbog nedozvoljenog držanja oružja, a ne i prijetnji („pod hitno likvidirat urednika i zamjenika, a ostalo ugasit”), koje odgovaraju kvalifikovanom obliku krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti, smatramo posebno zabrinjavajućom pojavom koju v.d. VDT i Tužilački savjet moraju odlučno suzbiti.