U CRNOJ GORI BEZ NAPRETKA U POSLJEDNJIH 20 GODINA – HRA O IZVJEŠTAJU EVROPSKOG KOMITETA ZA SPREČAVANJE MUČENJA

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje
18/06/2023
VLADA NEPOTPUNO INFORMIŠE EVROPSKI KOMITET ZA SPREČAVANJE TORTURE
26/06/2023

U CRNOJ GORI BEZ NAPRETKA U POSLJEDNJIH 20 GODINA – HRA O IZVJEŠTAJU EVROPSKOG KOMITETA ZA SPREČAVANJE MUČENJA

Iako više puta upozorena, Crna Gora nije suzbila kulturu zlostavljanja u policiji jer nije efikasno procesuirala i odgovarajuće kaznila za to odgovorne policijske službenike, uključujući šefove koji se moraju smatrati odgovornim za djelovanje onih kojima rukovode, zaključio je Evropski komitet za sprečavanje mučenja (CPT) u izvještaju povodom posjete njihove delegacije Crnoj Gori prošle godine koji je juče objavljen.

Prema tome, ako želi da uspostavi vladavinu prava i zavrijedi članstvo u Evropskoj Uniji, novi ministar unutrašnjih poslova, za razliku od svih dosadašnjih, ni na koji način ne smije da podržava policijsku torturu i ometanje pravde iznuđivanjem lažnih iskaza, već to mora biti osoba spremna i sposobna da iskorijeni tu pojavu, pored ostalog i suspendovanjem policajaca protiv kojih je zbog toga pokrenut krivični postupak, a uklanjanjem iz kontakata s građanima i javnošću onih čija se odgovornost izviđa, u skladu s međunarodnim standardima na koje je Crnu Goru ponovo upozorio CPT.

Takođe, novi Vrhovni državni tužilac mora biti osoba koja će dati uputstvo državnim tužiocima da se ne zaustavljaju na izviđanju i procesuiranju samo neposrednih izvršilaca torture, već i njima nadređenih šefova, u slučajevima u kojima je očigledno, kako je to CPT naglasio, da se „matrica ponavlja“, da se iskazi iznuđuju istim metodama udaranja, elektro-šokovima, gušenjem plastičnim kesama, prijetnjama smrću itd, u što je cijeli svijet mogao da se uvjeri na osnovu fotografija koje su objavljene zahvaljujući dekodiranju SKY aplikacije.

Novi Direktor Uprave policije mora biti voljan i sposoban da policiju profesionalizuje postavljanjem na rukovodeća mjesta isključivo stručnjaka koji nikako nijesu povezani sa zlostavljanjem i drugim nezakonitim djelovanjem i uklanjanjem iz policijskih redova onih koji to jesu.

Jedino takve kadrovske promjene mogu spriječiti da Crna Gora doživi javno sramoćenje u Savjetu Evrope, a neminovno i u Evropskoj Uniji, koje joj predstoji ako pod hitno ne uvaži preporuke Evropskog komiteta, kako je jasno upozoreno na stranici 4 izvještaja.[1]

Dodatno, Akcija za ljudska prava posebno upozorava na skandalozna zalaganja pojedinih policijskih inspektora da se ukloni video nadzor iz policijskih prostorija, iako je CPT i u posljednjem izvještaju, kao i u ranijim, istakao značaj video nadzora za sprečavanje zlostavljanja, preporučio da sve prostorije u kojima policija može vršiti ispitivanja budu pokriveni video nadzorom, i izrazio zabrinutost zbog izgubljenih snimaka iz prostorija u kojima je prijavljeno da je izvršeno policijsko zlostavljanje. Podsjećamo da je nažalost Ministarstvo pravde ministra Marka Kovača, odbilo predlog HRA da se Zakonikom o krivičnom postupku propiše obavezno snimanje razgovora u policiji i državnom tužilaštvu sa građanima, osumnjičenima i svjedocima, uprkos preporukama i Komiteta protiv torture i CPT-ja.

Na kraju, ističemo i da je CPT i u posljednjem izvještaju, kao i prethodno skoro 20 godina (od 2004.), naglasio potrebu za unapređenjem uslova boravka u istražnom zatvoru, posebno u pogledu nivoa prenaseljenosti, kršenja zakona zbog prepolovljenog boravka na svježem vazduhu, nedostatka aktivnosti van soba i loših materijalnih uslova. Imajući u vidu da se svi ti neophodni zakonski uslovi ne mogu obezbjediti u postojećoj zgradi (istražnog) zatvora Podgorica HRA je u saradnji sa NVO Juventas još 2015. godine preporučila Vladi Crne Gore izgradnju nove zgrade, ali to do danas nijedna vlada nije prihvatila. Očekujemo od nove vlade da ozbiljno sagleda i riješi i ovaj problem.

Imajući u vidu da će CPT u julu mjesecu razmatrati odgovor koji im je Vlada Crne Gore dostavila na izvještaj njihove delegacije, Akcija za ljudska prava će blagovremeno dostaviti informacije koje osporavaju tvrdnje Vlade iz odgovora o suspenziji policijskih službenika, kontinuiranom zalaganju vrha policijske hijarhije za poštovanjem ljudskih prava i suzbijanjem policijske solidarnosti u slučajevima torture, video nadzoru u Centru bezbjednosti Podgorica kao i audio-vizuelnom snimanju policijskog ispitivanja.

[1] U skladu sa članom 10, stav 2 Evropske konvencije o spječavanju mučenja i drugog nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.