Povodom Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje

IZBOR PREDSJEDNIKA ADVOKATSKE KOMORE CRNE GORE
16/06/2023
U CRNOJ GORI BEZ NAPRETKA U POSLJEDNJIH 20 GODINA – HRA O IZVJEŠTAJU EVROPSKOG KOMITETA ZA SPREČAVANJE MUČENJA
23/06/2023

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje

Na današnji Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, Akcija za ljudska prava objavljuje tekst “Seksualno eksplicitna politička karikatura između satire i govora mržnje”, autora Pitera Norlandera i Tee Gorjanc Prelević.

U januaru 2021. godine na društvenim mrežama se pojavila karikatura crnogorske ministarke koja izvodi felacio nad sveštenikom. Radilo se o eksplicitnom crtežu koji je bio propraćen naslovom „Za zabavu srpskog roda“.

Karikaturisti je najvjerovatnije bio cilj da se kritički izrazi u vezi vidno podaničkog odnosa političara prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koji je već neko vrijeme bio predmet interesovanja javnosti u Crnoj Gori. Međutim, pitanje je da li sloboda izražavanja obuhvata objavljivanje seksualno eksplicitne i ponižavajuće karikature kako bi se izrazila legitimna kritika?

Autori podržavaju inkriminisanje seksualnog uznemiravanja kao krivičnog djela u Crnoj Gori, kao što je to nedavno predložilo Ministarstvo pravde na inicijativu NVO Centar za ženska prava.

Tekst je pripremljen u okviru projekta „Promijenimo stavove – zaustavimo govor mržnje“ koji Akcija za ljudska prava sprovodi uz finansijsku podršku ambasade Australije u Beogradu.