HITNO SUSPENDOVATI POLICAJCE OPTUŽENE ZA TORTURU (SUSPENZIJA NE MOŽE DA URUŠI SISTEM BEZBJEDNOSTI U PODGORICI)

OMBUDSMAN DA REAGUJE: ODBIJANJEM DA SUSPENDUJE OKRIVLJENE ZA TORTURU MINISTAR KRŠI ZAKON I MEĐUNARODNE STANDARDE
30/03/2023
RASPUŠTENA SKUPŠTINA MOŽE OBAVLJATI SAMO TEKUĆE I NEODLOŽNE POSLOVE
04/04/2023

HITNO SUSPENDOVATI POLICAJCE OPTUŽENE ZA TORTURU (SUSPENZIJA NE MOŽE DA URUŠI SISTEM BEZBJEDNOSTI U PODGORICI)

Filip Adžić, ministar unutrašnjih poslova

Akcija za ljudska prava osporava ponovljene navode ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da bi, zbog suspenzije petorice optuženih policijskih inspektora za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem, Glavni grad ostao bez odjeljenja za borbu protiv krvnih delikata[1] i ističe sljedeće podatke u javnom interesu:

  • Crna Gora je od 2016. godine na prvom mjestu evropskih zemalja po broju policijskih službenika u odnosu na broj stanovnika – 731 na 100.000 stanovnika.[2] To je čak pet puta više nego što ih imaju Finska ili Island (136).[3]
  • U Crnoj Gori je zaposleno 1.138 policijskih inspektora, prema podacima iz jula 2021.[4]
  • Policijski inspektor može da se zbog potreba rada privremeno rasporedi na drugo radno mjesto u Policiji,[5] što je i česta praksa.
  • Pravilnikom o sistematizaciji MUP-a iz 2022. godine, u Stanici kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici CB Podgorica, propisano je 46 pozicija, podijeljenih na 5 jedinica.
  • Kada su optuženi policijski inspektori (Danilo Grbović, Nemanja Vujošević, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić i Ivan Peruničić), kako se optužnicom terete, izvršili torturu nad Markom Boljevićem, nisu pripadali jednoj istoj jedinici kriminalističke policije,[6] već su bili angažovani u dvije – za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata i za suzbijanje terorizma i PEH, koje po sistematizaciji zajedno broje 22 pozicije, svaka 10, odnosno 12.
  • Prema tome, netačno je da suspenzija petorice inspektora u Podgorici može i približno dovesti do „urušavanja sistema“. Ministar treba da prestane da vjeruje onima koji ga pogrešno informišu i da naloži istragu protiv njih, jer se očigledno radi o organizovanom prikrivanju mučenja u policiji i pomoći državnim službenicima koji su za to već optuženi. Podsjećamo da ni približno nijesu optuženi svi koji su odgovorni za zlostavljanje tri osobe u slučaju podmetanja odgovornosti za bombaški napad na kuću Duška Golubovića i lokal Grand. Podsjećamo i da kriminalistička policija u Podgorici još uvijek nije otkrila stvarne počinioce tog krivičnog djela i pitanje je da li se time uopšte bavi.

Ponavljamo, policijske inspektore Danila Grbovića, Nemanju Vujoševića, Dalibora Ljekočevića, Bojana Vujačića i Ivana Peruničića državno tužilaštvo tereti da su u maju 2020. godine, Marka Boljevića mučili elektro-šokerima, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama i pesnicama u gornji dio tijela i po tabanima, da su mu prijetili ubistvom i repetiranjem pištolja pored glave, da su ga davili, ponižavali, napisali oproštajno pismo upućeno njegovoj porodici i prijetili mu da će mučiti i ubiti njegovu porodicu, kao i djevojku, da bi mu iznudili lažni iskaz koji je teretio Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu za postavljanje eksploziva.

Grujičić, koji je mučen u policiji dan posle Boljevića, naknadno je oslobođen tih optužbi dok Mugoša, koji je mučen dan posle Grujičića, nije ni optužen jer se ispostavilo da se nalazio u zatvoru u vrijeme postavljanja eksploziva.

Optužnicu protiv policijskih inspektora iz marta 2022. godine potvrdilo je vijeće Osnovnog suda u Podgorici, pa je ona postala i pravosnažna, tako da u smislu postojanja krivičnog postupka i osnovane sumnje da su djelo izvršili nema nikakve sumnje.

Ministar Adžić je od trenutka kada je o tome bio obaviješten, a to je, sa zakašnjenjem, bilo u julu 2022. godine, bio dužan da primjeni čl. 176 st. 3 Zakona o unutrašnjim poslovima koji glasi:

            Policijski službenik biće privremeno udaljen sa rada:

             3) ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela sa elementima korupcije iz člana 127 stav 2 ovog zakona ili krivičnog djela učinjenog na radu ili u   vezi sa radom, do okončanja krivičnog postupka.

Prema tome, ministar netačno informiše javnost da se o suspenziji može govoriti tek kada optuženi policijski službenici budu i pravosnažno osuđeni. Njihova suspenzija je trebalo da počne od početka krivičnog postupka, koji počinje izdavanjem naredbe o sprovođenju istrage ili potvrđivanjem optužnice (u ovom slučaju), i da traje do okončanja tog krivičnog postupka.

Ministar Adžić je svjesnim kršenjem zakona i nevršenjem svojih službenih obaveza ušao u zonu krivične odgovornosti za zloupotrebu službenog položaja.

 

[1] Dostupno na: https://www.youtube.com/watch?v=kz0G5Egaq-g , minutaža 47:37.

[2] Izvor: EUROSTAT https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/CRIM_JUST_JOB__custom_3650102/default/bar?lang=en

[3] https://landgeist.com/2022/12/14/police-officers-in-europe/

[4] Izvor: Odgovor Službe za ljudske resurse, kadrovske i pravne poslove Akciji za ljudska prava na zahtjev za slobodan pristup informacijama, br: 12-037/21-16732, od 15. 6. 2021, arhiva HRA.

[5] Izvor: Zakon o unutrašnjim poslovima, član 166.

[6] Izvor: Svjedočenja optuženih policijskih službenika pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici u predmetu Kt br. 796/21: Nemanja Vujošević (zapisnik o saslušanju osumnjičenog od 12. 10. 2021), Dalibora Ljekočevića (zapisnik o saslušanju osumnjičenog od 21. 9. 2021), Bojan Vujačić (zapisnik o saslušanju osumnjičenog od 23. 9. 2021) i Ivan Peruničić (zapisnik o saslušanju osumnjičenog od 23. 9. 2021).  „Uvijek kada imamo neki „jači“ predmet, nije bitno da li je iz okvira krvnih delikata ili PEH-a, mi kolege svi zajedno radimo na tom predmetu.“ Ivan Peruničić, inspektor, optužen za iznuđivanje iskaza od Marka Boljevića, izjava od 22. 4. 2021, Zapisnik o saslušanju usumnjičenog u predmetu Kt br. 502/21, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.