OMBUDSMAN DA REAGUJE: ODBIJANJEM DA SUSPENDUJE OKRIVLJENE ZA TORTURU MINISTAR KRŠI ZAKON I MEĐUNARODNE STANDARDE

TREĆI PUT UKINUTA ODLUKA TUŽITELJKE MAJE KNEŽEVIĆ DA ODBACI KRIVIČNU PRIJAVU GRUJIČIĆA PROTIV POLICIJSKIH INSPEKTORA I NJIHOVIH ŠEFOVA
28/03/2023
HITNO SUSPENDOVATI POLICAJCE OPTUŽENE ZA TORTURU (SUSPENZIJA NE MOŽE DA URUŠI SISTEM BEZBJEDNOSTI U PODGORICI)
31/03/2023

OMBUDSMAN DA REAGUJE: ODBIJANJEM DA SUSPENDUJE OKRIVLJENE ZA TORTURU MINISTAR KRŠI ZAKON I MEĐUNARODNE STANDARDE

Inspektor Bojan Vujačić na radnom zadatku jutros u Podgorici)

Akcija za ljudska prava (HRA) je juče pismom zamolila Ombudsmana Sinišu Bjekovića da ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića upozori na njegovu obavezu da primjeni zakon i suspenduje s dužnosti policijske inspektore optužene za iznuđivanje iskaza primjenom teškog nasilja prema Marku Boljeviću.

To smo učinili pošto smo se prethodno bezuspješno obratili i ministru Adžiću i predsjedniku Vlade u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću, apelujući na njih da poštuju Zakon o unutrašnjim poslovima koji nalaže suspenziju.

Teško je povjerovati da ministar vlade jedne demokratske države, koji pritom dolazi iz političke stranke građanskog usmjerenja (URA) prkosi međunarodnom standardu ljudskih prava, koji zahtijeva da svaki državni službenik protiv koga se pokrene postupak zbog torture bude odmah udaljen s funkcije.

Zakon o unutrašnjim poslovima (čl. 176 st. 3) od ministra zahtijeva da suspenduje svakog službenika protiv koga je pokrenut postupak zbog bilo kojeg krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom, pa je zapanjujuće da on ne poštuje tu jasnu zakonsku obavezu.

Postavlja se pitanje da li bi ministar proizvoljno zadržavao u službi i policajce optužene za šverc droge ili cigareta, ubistvo ili krađu državne imovine, ili smatra da je samo iznuđivanje iskaza u policiji nešto što u principu treba tolerisati?!

Podsjećamo da je ministar Adžić u utorak veče u emisiji “Reflektor” TV Vijesti, izjavio kako ne želi da suspenduje inspektore okrivljene za torturu jer bi time “urušio proces rada”.[1] Oni su i jutros viđeni na ulicama Podgorice kako legitimišu ljude, kako su nas obavijestili građani zainteresovani za uspostavljanje vladavine prava u državi.

Početkom ovog mjeseca je jedan od okrivljenih inspektora, Nemanja Vujošević, koji je morao biti suspendovan još u martu prošle godine, kada je optužen, čak dva puta nastupio na televizijama kao predstavnik Uprave policije, pa se tako i saznalo da do suspenzije nije došlo, uprkos zahtjevu za njegovu suspenziju koju je Uprava policije ministru dostavila u julu prošle godine.

Akcija za ljudska prava se svim srcem solidariše sa Markom Boljevićem i njegovom porodicom, kao i svim drugim žrtvama policijske torture. Smatramo da je ne samo nezakonito već i krajnje bezobzirno prema žrtvama ohrabrivati optužene za torturu onako kako se to danas čini s najvišeg nivoa vlasti u Crnoj Gori.

Podsjećamo da se na prethodnom ročištu u postupku po optužbama za torturu Boljevića nijesu pojavili optuženi inspektori crnogorske kriminalističke policije, osim inspektora Dalibora Ljekočevića, koji je u pritvoru pod optužbom da je trgovao drogom, pa je prinudno doveden. Nije se pojavio ni bilo ko od njihovih advokata, kao ni nadležna državna tužiteljka, a izostanak nijesu opravdali. Nadležna sutkinja zatim nikoga nije kaznila zbog neopravdanog odsustva, iako je to bilo već četvrto ročište koje je odloženo, pa suđenje već skoro godinu dana nikako da počne.

Policijski inspektori Danilo Grbović, Nemanja Vujošević, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić i Ivan Peruničić optuženi su da su Marka Boljević mučili elektro-šokerima, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama i pesnicama u gornji dio tijela i po tabanima, da su mu prijetili ubistvom i repetiranjem pištolja pored glave, da su ga davili, ponižavali, napisali oproštajno pismo upućeno njegovoj porodici i prijetili mu da će mučiti i ubiti njegovu porodicu, kao i djevojku.

[1] Dostupno na: https://www.youtube.com/watch?v=kz0G5Egaq-g , minutaža 47:37.