PROTEST ZBOG ZAKULISNOG PREDLAGANJA IZMJENA ZAKONA O DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU

SA STUDENTIMA O MEĐUNARODNOM KRIVIČNOM PRAVU U PRAKSI
20/12/2022
OČEKUJEMO SANKCIONISANJE GOVORA MRŽNJE NA BAZARU U NIKŠIĆU
23/12/2022

PROTEST ZBOG ZAKULISNOG PREDLAGANJA IZMJENA ZAKONA O DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU

Foto: Savo Prelević

Akcija za ljudska prava (HRA) izražava protest zbog odluke Tužilačkog savjeta da na XIV sjednici održanoj 14. decembra, bez informisanja javnosti, predloži Skupštini Crne Gore izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, kojima bi se neograničeno produžio mandat sadašnjoj vršiteljki dužnosti VDT-a do izbora VDT-a.

Zabrinjava tendencija da se prvo, predlažu rešenja kojima se v.d. stanja unedogled održavaju – sjetimo se tri člana Sudskog savjeta koji su već devet godina u tom tijelu, umjesto četiri; i drugo, da se predlažu zakonska rješenja, kojima bi se određeni nosioci pravosudnih funkcija smijenili, poput bivšeg GST-a Milivoja Katnića, ili zadržali na funkciji i posle isteka mandata, poput ovih sada predloženih, koji se odnose na v.d. VDT-a Maju Jovanović.

Venecijanska komisija je već kritikovala takve ad hominem izmjene zakona jer ugrožavaju pravnu sigurnost, suprotne su prirodi zakonodavne djelatnosti, koja znači definisanje opštih pravila ponašanja, umjesto preduzimanja izvršnih radnji u odnosu na određene pojedince ili situacije. Ova komisija je kritikovala i beskrajno produžavanje v.d. stanja, ukazujući da fokus treba da bude na pronalaženju mehanizma za sprječavanje blokade umjesto održavanja takvog stanja.

Ne dovodeći u pitanje kompetencije i stručnost trenutne vršiteljke dužnosti VDT-a, smatramo da ovakav način izmjena zakona stvara opasnu praksu da se zakoni mijenjaju za određene pojedince i da se pravni poredak neprestano prilagođava nevoljnosti političke elite da postigne kompromis oko najvažnijih državnih interesa kao što je uspostavljanje državnih institucija koje su nezamjenjive za vladavinu prava i članstvo u Evropskoj Uniji.

Podsjećamo da je Tužilački savjet predložio izmjenu člana 48 Zakona o državnom tužilaštvu, kojim se propisuje da jedna ista osoba može biti na poziciji vršioca dužnosti VDT samo u dva uzastopna mandata od šest mjeseci. Sada je predloženo da se ukine ograničenje od šest mjeseci, što znači da će trenutna vršiteljka dužnosti VDT-a Maja Jovanović, ako se takve izmjene usvoje, ostati na toj poziciji sve do izbora VDT-a u punom mandatu, odnosno neodređeni vremenski period.

Zabrinjavajuće je što su ovakve izmjene zakona podržane i od strane predstavnika Ministarstva pravde, institucije koja bi trebalo da inicira transparentnu i otvorenu proceduru izmjena zakona koja uključuje i zainteresovanu javnost, a i da vodi računa o mišljenjima Venecijanske komisije, tj. pravnika predstavnika 61 države članice, koje je Crna Gora zamolila da dobije.

Posebno zabrinjava i to što je Tužilački savjet ovakve izmjene zakona predložio bez obavještavanja javnosti. Na dnevnom redu sjednice nije bilo nikakve naznake da će se razmatrati predlozi za izmjenu zakona, a javnost o tome da su predlozi usvojeni i upućeni Skupštini nije obaviještena ni u saopštenju sa sjednice. O  tome se na sjednici razgovaralo u okviru posljednje tačke dnevnog reda pod nazivom “Tekuća pitanja”, gdje se uobičajeno, razmatraju naknade za dežurstvo i pripravnost tužilaca, putni troškovi, troškovi za odvojeni život i sl. Tužilački savjet je temu izmjene zakona pokrenuo nakon što je predstavnica HRA sjednicu napustila posle više od šest sati prisustva, kada je od Sekretarijata Tužilačkog savjeta obaviještena da će se u nastavku razmatrati samo tekuća pitanja koja “nisu od posebnog značaja“. Sudeći po izjavi člana Savjeta iz reda uglednih pravnika i predstavnika NVO, Steva Muka, koji je tog dana bio odsutan, o tome da će se zatražiti izmjena zakona nisu svi članovi savjeta bili informisani.

Ponovo ističemo da Zakon o državnom tužilaštvu zahtijeva temeljne izmjene, u skladu sa preporukama Venecijanske i Evropske komisije iz 2021. godine, i da je na tim izmjenama trebalo raditi cijele protekle godine, ali taj posao nažalost nije bio predviđen programom vlade.

Apelujemo i na Skupštinu Crne Gore da sprovede postupak izbora vrhovnog državnog tužioca,  u skladu sa Ustavom Crne Gore, imajući u vidu da v.d. stanje na čelu tog tužilaštva traje od oktobra 2019. godine.