OČEKUJEMO SANKCIONISANJE GOVORA MRŽNJE NA BAZARU U NIKŠIĆU

PROTEST ZBOG ZAKULISNOG PREDLAGANJA IZMJENA ZAKONA O DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU
22/12/2022
SREĆNI PRAZNICI I NOVA 2023. GODINA!
30/12/2022

OČEKUJEMO SANKCIONISANJE GOVORA MRŽNJE NA BAZARU U NIKŠIĆU

Fotografija sa Bazara u Nikšiću koji je organizovan povodom Novogodišnjih i Božićnih praznika, u decembru 2022. godine. Izvor fotografije: Portal Aktuelno

Akcija za ljudska prava (HRA) izražava zabrinutost zbog izostanka reakcije nadležnih vlasti na promovisanje lika i ideologije Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta četničkih snaga tokom Drugog svjetskog rata, na novogodišnjem bazaru u Nikšiću.

Crna Gora je multietnička zajednica. Veličanje četničkog vođe, koji je preko svojih komandanata rukovodio operacijom etničkog čišćenja Muslimana posebno na prostoru Bijelog Polja, Pljevalja i okolnog područja, neposredno podstiče nacionalnu i vjersku mržnju prema Bošnjacima i Muslimanima, kojih prema posljednjem popisu u Crnoj Gori ima oko 74000. Promovisanje takve ideologije vrijeđa i sve druge građane i građanke Crne Gore kojima je stalo do života u mirnodopskom građanskom društvu, u kome se poštuju ljudska prava svih.

Promovisanje fašističke ideologije produbljuje podjele i podstiče mržnju, a to je zabranjeno i kažnjivo prema pravnom poretku Crne Gore, pa očekujemo reakciju nadležnih.

Ustav Crne Gore zabranjuje svako izazivanje i podsticanje mržnje i netrpeljivosti, Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje je krivično djelo, a Zakon o javnom redu i miru propisuje i odgovarajuće prekršaje.

Podsjećamo da je još davne 2006. godine povučen iz prodaje cio tiraž beogradskog enigmatskog časopisa “Tri rubikon” zbog promocije lika Draže Mihajlovića.

Dokumenti u nastavku: