TREĆI PUT ODLOŽEN POČETAK SUĐENJA ZA IZNUĐIVANJE ISKAZA OD MARKA BOLJEVIĆA: ODBRANA ZAHTIJEVA IZUZEĆE ODT U PODGORICI

IZBOR SUDIJA USTAVNOG SUDA JE DOKAZ LEGITIMITETA DRŽAVE
28/11/2022
Ako se nedjelotvorno postupa u istrazi napada na direktora zatvora, šta da očekuju obični građani?!
05/12/2022

TREĆI PUT ODLOŽEN POČETAK SUĐENJA ZA IZNUĐIVANJE ISKAZA OD MARKA BOLJEVIĆA: ODBRANA ZAHTIJEVA IZUZEĆE ODT U PODGORICI

Photo: Filip Roganović

Početak suđenja za krivično djelo iznuđivanje iskaza praćeno teškim nasiljem od oštećenog Marka Boljevića u istrazi „bombaških napada“, koje je danas trebalo da se održi u Osnovnom sudu u Podgorici, po treći put je odloženo zbog zahtjeva advokata odbrane da se iz postupka izuzme postupajuća državna tužiteljka Romina Vlahović, ali i cijelokupno Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, zbog sumnje u nepristrasnost. O zahtjevu za izuzeće izjasniće se Više državno tužilaštvo u Podgorici.

Suđenje je prvi put odloženo 15. septembra ove godine, kada jednom od okrivljenih policijskih službenika, Nemanji Vujoševiću, nije uredno uručen poziv, dok se drugi put dvojica okrivljenih, Dalibor Ljekočević i Bojan Vujačić nijesu pojavili uslijed bolesti.

Ročište je odloženo za 25. januar 2023. godine, a predmet pred Osnovnim sudom vodi sutkinja Larisa Stamatović Mijušković.

Obrazlažući zahtjev za izuzeće ODT u Podgorici, advokat Marko Radović je istakao da je objektivnost tužilaštva dovedena u pitanje zbog načina na koji je vođen izviđajni postupak za iznuđivanje iskaza od Marka Boljevića. Kako navodi, predmet se taktički nalazio u fazi izviđaja sve do pravosnažnog oslobođenja Jovana Grujičića za podmetanje eksploziva 2015. godine, u kom predmetu je od Boljevića iznuđen iskaz, kao navodno ključnog svjedoka.

Dodatno, advokat Radović je istakao i propust ODT u Podgorici da u fazi izviđaja sasluša svoju tužiteljku, Ivanu Vuksanović, koja je od Boljevića uzela izjavu 25. maja 2020. godine i na zapisnik evidentirala da on tom prilikom nije imao povrede, te da je njegovo svjedočenje bilo proizvod slobodne volje. Kako odbrana planira da kao ključnog svjedoka pozove tužiteljku Vuksanović iz ODT u Podgorici, a predmet za iznuđivanje iskaza se vodi po optužnici tog tužilaštva, odbrana sumnja da je i dalja objektivnost i nepristrasnost tužilaštva pod znakom pitanja.

HRA podsjeća da je Marko Boljević dan nakon iznuđivanja iskaza, 26. maja 2020. godine podnio krivičnu prijavu protiv šestorice nepoznatih policijskih službenika iz CB Podgorica, koje je optužio da su ga mučili kako bi dao izjavu kojom za dva krivična djela tereti Jovana Grujičića i Benjamina i Zorana Mugošu. Državna tužiteljka Romina Vlahović je istog dana dala naredbu sudskom vještaku medicinske struke da izvrši tjelesni pregled Boljevića. Doktor Nemanja Radojević je onda narednog dana kod Boljevića evidentirao brojne tjelesne povrede, uključujući i krvne podlive na vratu. Pored domaćeg vještaka, povrede Marka Boljevića su evidentirali i strani eksperti koje je za potrebe ovog slučaja angažovala HRA. Oni su zaključili da su hematomi, ogrebotine i manje ogrebotine nasumično raspoređene po cijelom tijelu Boljevića, uključujući vrat, prsa, ruke, i noge, te prisutan bol i patnja visoko konzistentni sa njegovim navodima da su ga tukli nogama, šakama i bejzbol palicama tokom njegovog lišenja slobode 25. maja 2020. Domaći i strani eksperti su kod Boljevića dodatno utvrdili postojanje post-traumatskog stresnog sindroma, kao posljedice pretrpljene policijske torture.

Ovaj slučaj je u vezi sa zlostavljanjem drugih lica u okviru iste istrage tzv. bombaških napada. Zbog iznuđivanja iskaza od Benjamina Mugoše, državna tužiteljka Snežana Šišević optužila je policijskog inspektora Dalibora Ljekočevića, koji je okrivljen i za iznuđivanje iskaza od Marka Boljevića. Za iznuđivanje iskaza od Jovana Grujičića, koji je pogrešno optužen za postavljanje eksploziva, a koji je u međuvremenu pravosnažno oslobođen optužbi, još uvijek niko nije optužen, iako su i međunarodni stručnjaci utvrdili da je i on bio žrtva zlostavljanja. U tom predmetu je više državno tužilaštvo po drugi put ukinulo rješenje o odbacivanju krivične prijave od strane osnovne državne tužiteljke u Podgorici Maje Knežević.

Više informacija o ovom slučaju može se pronaći na sajtu Akcije za ljudska prava u okviru saopštenja i u izvještaju “Djelotvornost istraga zlostavljanja u Crnoj Gori 2020-2021”.

Akcija za ljudska prava prati sve krivične postupke povodom koordiniranog iznuđivanja iskaza u ovom slučaju s aspekta primjene međunarodnih standarda zabrane torture u Crnoj Gori.