Ako se nedjelotvorno postupa u istrazi napada na direktora zatvora, šta da očekuju obični građani?!

TREĆI PUT ODLOŽEN POČETAK SUĐENJA ZA IZNUĐIVANJE ISKAZA OD MARKA BOLJEVIĆA: ODBRANA ZAHTIJEVA IZUZEĆE ODT U PODGORICI
28/11/2022
NAJAVA PANEL DISKUSIJE POVODOM 31. GODIŠNJICE OD NAPADA NA DUBROVNIK: “DIJALOGOM DO SUOČAVANJA S PROŠLOŠĆU”
06/12/2022

Ako se nedjelotvorno postupa u istrazi napada na direktora zatvora, šta da očekuju obični građani?!

Predrag Spasojević, Foto: Luka Zeković

Akcija za ljudska prava izražava protest i zabrinutost zbog nedjelotvornog postupanja nadležnog državnog tužioca u izviđaju dva napada eksplozivnim napravama na načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića. Pozdravljamo odluku v. d. vršiteljke dužnosti Maje Jovanović da naredi preispitavanje postupanja u okviru ODT Podgorica.

Državni tužilac je bio dužan da izađe na lice mjesta prilikom vršenja uviđaja, u skladu sa članom 263 ZKP-a, i odmah prikupi informacije o svim okolnostima napada od oštećenog Spasojevića, a to nije učinio.

Izostanak tužioca sa uviđaja čak dva puta za redom bagateliše ova krivična djela, i može samo da ohrabri počinioce.

Posebno zabrinjava i informacija koju su objavili mediji da postupajući tužilac nije prikupio potrebna obavještenja od Spasojevića o ovim događajima, kao ni o direktnim prijetnjama koje je dobio od pritvorenika Maria Miloševića.

Podsjećamo da su ovakvi propusti tužilaštva u fazi izviđaja, u nekim od ranijih predmeta, kao što su pokušaj ubistva novinara Tufika Softića i ubistvo glavnog urednika DAN-a Duška Jovanovića, pogubno uticali na to da se počinioci ni do danas ne procesuiraju.

Posebno naglašavamo da je u slučaju novinara Softića, koji je pretrpio dva napada, sud pravosnažno utvrdio da je istraga bila nedjelotvorna, zbog propusta državnog tužioca i istražnog sudije da izađu na lice mjesta, kao i propusta državnog tužioca da odmah po izvršenju krivičnog djela uzme obavještećenja od oštećenog (P.br. 6930/16). U slučaju ubistva Jovanovića, tadašnji istražni sudija Višeg suda u Podgorici nije izašao na lice mjesta, a postupajući državni tužilac Višeg državnog tužilaštva, u čijoj je nadležnosti bio ovaj predmet, nije prisustvovao informativnom razgovoru u podgoričkom Centru bezbjednosti i sačinjavaju službene zabiljške u kojoj je Damir Mandić detaljno opisao ubistvo Jovanovića, pa se zabilješka nije mogla koristiti kao valjan dokaz.