Protestno pismo ambasadoru Irana u Beogradu, nadležnom za Crnu Goru

ODBACIVANJE KRIVIČNE PRIJAVE JOVANA GRUJIČIĆA PONOVO PREURANJENO – HRA APELUJE DA PREDMET PREUZME VRHOVNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO
03/10/2022
SPOMEN PLOČA NA MJESTU LOGORA JNA U MORINJU VAŽNA ZA SUOČAVANJE SA PROŠLOŠĆU I POMIRENJE U REGIONU
10/10/2022

Protestno pismo ambasadoru Irana u Beogradu, nadležnom za Crnu Goru

Photo: Rojters

Akcija za ljudska prava i Centar za ženska prava (CŽP), uputile su juče protestno pismo ambasadoru Irana u Beogradu nadležnom za Crnu Goru, zbog smrti Mahse Amini koju je pritvorila iranska „moralna policija” prilikom sprovođenja strogih pravila o hidžabu, kao i brutalnog kršenja ljudskih prava od strane iranskih snaga bezbjednosti na mirnim protestima povodom smrti mlade žene koje je do sada dovelo do smrti najmanje 130 osoba, među kojima i djece.

Hiljade ljudi protestuju u gradovima širom Irana tražeći odgovornost za smrt Mahse Amini, i okončanje nasilja i diskriminacije žena u Iranu.

Osuđujemo svaku nepotrebnu i nesrazmjernu upotrebu sile protiv demonstranata i izražavamo solidarnost sa svima koji se zalažu za ljudska prava, a posebno sa hrabrim ženama u Iranu koje su izašle na ulice da mirno protestuju i zahtijevaju svoja prava. Takođe izražavamo naše duboko saosjećanje sa porodicama iranskih demonstranata/demonstrantkinja koji su izgubili živote u brutalnom policijskom obračunu kao odgovoru na mirne demonstracije.

U pismu je istaknuto i da Iran, kao država potpisnica Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, mora poštovati pravo na život, zabranu mučenja i štititi slobodu izražavanja, okupljanja i udruživanja. Zabrana torture je apsolutna u smislu da se nijedan izuzetak ne može prihvatiti, braniti, opravdavati ili tolerisati ni pod kakvim okolnostima.

Apelovale smo na ambasadora da vlasti u Iranu hitno prestanu represiju nad onima koji se zalažu za ostvarenje ljudskih prava na mirno okupljanje i zabranu diskriminacije i torture.