Prvi bilten sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u vezi prava na privatnost i slobode izražavanja

PRIJAVA ZBOG MUČENJA JOVANA GRUJIČIĆA PONOVO ODBAČENA – HRA PREDLAŽE DA VRHOVNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO PREUZME PREDMET
26/09/2022
Bilten 1: Pravo na privatnost i sloboda izražavanja – Presude Evropskog suda za ljudska prava (2018 – 2019)
28/09/2022

Prvi bilten sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u vezi prava na privatnost i slobode izražavanja

Akcija za ljudska prava objavljuje prvi bilten (od ukupno tri u ovom ciklusu) koji donosi kratke prikaze najvažnijih presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava u vezi prava na privatnost i slobode izražavanja iz poslednje četiri godine.

Bilten se odnosi na presude i odluke donijete od početka 2018. do kraja juna 2019. godine, i nadovezuje se na zbirku biltena koju je Akcija za ljudska prava objavila 2018. godine. Ova zbirka se koristi u edukaciji sudija Bosne i Hercegovine.

U ovom biltenu, pored ostalog, pročitajte o tumačenju “prava na zaborav” u kontekstu odbijanja medija da anonimizuju svoje ranije tekstove o okrivljenima za slučaj ubistva; o odgovornosti za sadržaj teksta koji je linkovan na osnovni tekst, i o povredi prava objavljivanjem intimnih video-snimaka novinarke, koja je zbog svog istraživačkog novinarskog rada u Azerbejdžanu bila izložena ozbiljnim napadima.

Među sažetim opisima značajnih presuda je i odluka u predmetu Ivanović i D.O.O. Daily Press protiv Crne Gore, koja je i posljednja odluka koju je Evropski sud za ljudska prava donio u odnosu na Crnu Goru u oblasti slobode izražavanja.

Autor biltena je Peter Noorlander, stručnjak za medijsko pravo iz Londona.