IZBOR PREDSJEDNIKA UPRAVNOG SUDA: ČLAN SUDSKOG SAVJETA KANDIDAT PROTIVNO ZAKONU, INTERVJUI BEZ PRISUSTVA JAVNOSTI

SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE U CRNOJ GORI
20/02/2022
ZAUSTAVITI RAT U UKRAJINI
26/02/2022

IZBOR PREDSJEDNIKA UPRAVNOG SUDA: ČLAN SUDSKOG SAVJETA KANDIDAT PROTIVNO ZAKONU, INTERVJUI BEZ PRISUSTVA JAVNOSTI

Sudeći po informacijama sa sajta Sudskog savjeta, jedan od šest prijavljenih kandidata za mjesto predsjednika Upravnog suda je Dragan Babović, član Sudskog savjeta i sudija Osnovnog suda u Podgorici, koji prema članu 17 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama ne može biti biran za predsjednika bilo kog suda dok god je član Savjeta.

Iako je sada odlučio da prihvati prijavu sudije Babovića za predsjednika Upravnog suda, Sudski savjet je prije pola godine jednoglasno odbacio njegovu prijavu za mjesto sudije u istom sudu na osnovu istog zakonskog ograničenja, da se sudija ne može birati u sud višeg stepena ili za predsjednika suda za vrijeme trajanja mandata. I Upravni sud Crne Gore je onda odbio tužbu Babovića protiv rješenja Savjeta o odbacivanju njegove prijave i naglasio da zakon zahtijeva od sudije da podnese ostavku na funkciju člana Savjeta prije nego što konkuriše za napredovanje.

Za razliku od situacije u Sudskom savjetu, prošle godine su dva člana Tužilačkog savjeta podnijela ostavke na članstvo u Savjetu prije prijavljivanja na konkurse za rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju i za izbor državnog tužioca u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Sjednica Sudskog savjeta na kojoj će se sjutra intervjuisati kandidati je blagovremeno najavljena. Objavljeni su i programi rada svih prijavljenih kandidata, što je bila preporuka HRA, i predstavlja značajan iskorak u pogledu transparentnosti.

Međutim, Sudski savjet nije omogućio prisustvo predstavnice HRA ovoj sjednici uz obrazloženje da u prostoriji u kojoj se održavaju intervjui nema dovoljno prostora. Podsjećamo da zakon garantuje javnost rada Sudskog savjeta. Savjet bi prisustvo javnosti morao da cijeni kao neophodnu garanciju zakonitosti svog rada i preduslov za sticanje povjerenja, i da u skladu s tim blagovremeno obezbijedi adekvatan prostor.

Akcija za ljudska prava se prije dva dana pismom obratila Sudskom savjetu s pitanjem zašto je donijeta odluka da se prihvati kandidatura jednog od njihovih članova prije nego što je podnio ostavku, i apelom da se sjutrašnja sjednica otvori za javnost.

Preuzmite