ZAUSTAVITI RAT U UKRAJINI

IZBOR PREDSJEDNIKA UPRAVNOG SUDA: ČLAN SUDSKOG SAVJETA KANDIDAT PROTIVNO ZAKONU, INTERVJUI BEZ PRISUSTVA JAVNOSTI
24/02/2022
29 godina od zločina u Štrpcima – voz 671
27/02/2022

ZAUSTAVITI RAT U UKRAJINI

Foto: Emilio Morenatti

Akcija za ljudska prava osuđuje užasavajući oružani napad Rusije na Ukrajinu koji je protivan međunarodnom pravu. Izražavamo žaljenje zbog već velikog gubitka ljudskih života koji se samo uvećava. Rat je neracionalno i neopravdano sredstvo za rješavanje međudržavnih sporova u XXI vijeku, koji živote svodi na ljudske gubitke. Podržavamo napore svih koji se suprotstavljaju ratu u Rusiji i Ukrajini i svuda u svijetu. Podržavamo apel Amnesty International da se hitno zakaže zasijedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, da bi se osudila agresija Ruske federacije na Ukrajinu i očuvao međunarodnopravni poredak na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija.

Iz iskustva na Balkanu znamo da svaki rat vodi u najteža kršenja ljudskih prava, pa ne iznenađuju ocjene Amnesty International da je prilikom višestrukih napada Ruske federacije na brojne ciljeve u Ukrajini već došlo do kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ratnih zločina. Očekujemo da glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine hitno reaguje i utiče da se dalji zločini spriječe.

Izražavamo solidarnost sa svim građanima Ukrajine u domovini, koji su na udaru oružja, i onima mimo njenih granica, kao i sa hiljadama građana Ruske federacije koji su ovih dana neustrašivo protestovali protiv rata i sada su zato zatočeni u ruskim zatvorima. Skrećemo pažnju na istaknute javne ličnosti u Ruskoj federaciji koji su svojim javnim istupanjem protiv agresije na Ukrajinu ugrozili sebe i svoje porodice i pozivamo međunarodnu zajednicu da ih zaštiti.