POVODOM GRAFITA MRŽNJE NA CRKVI U PODGORICI

KOALICIJA ZAJEDNO ZA LGBTIQ PRAVA: PREDSJEDNIK SKUPŠTINE DA POKRENE POSTUPAK PROTIV PREDSJEDNIKA ODBORA ZA LJUDSKA PRAVA I SLOBODE
20/01/2022
HRA povodom Dana novinara
23/01/2022

POVODOM GRAFITA MRŽNJE NA CRKVI U PODGORICI

Izvor: Instagram (sabornihrampodgorica)

Akcija za ljudska prava (HRA) oštro osuđuje podsticanje mržnje i vjersku netoleranciju izraženu ispisivanjem grafita na Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg pored Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Apelujemo na policiju da istraje u pronalaženju i identifikovanju počinilaca, a tužilaštvo da insistira na utvrđivanju krivične odgovornosti u skladu sa Krivičnim zakonikom.

Neophodno je ozbiljno i dosljedno kažnjavati svaki oblik govora mržnje kako bi se se stalo na put ovakvoj praksi koja urušava osnovne principe demokratije i ljudskih prava u prirodno raznolikom crnogorskom društvu. Nažalost, učestale poruke govora mržnje usporavaju napredak demokratije u Crnoj Gori, koja se mora baviti složenijim zadacima od neprestanog osvrtanja na primitivizam oličen u govoru mržnje.

Apelujemo na Vladu Crne Gore da hitno usvoji Strategiju za borbu protiv govora mržnje koji sve više opterećuje crnogorsko društvo. Strategijom bi se jasno dalo do znanja da je država odlučna da stane na put svakom obliku izazivanja mržnje, koji je i zabranjen zato što ne doprinosi javnom interesu već produbljuje podjele i negativne stereotipe, i vodi u fizičko nasilje.