UPRAVA POLICIJE I POLICIJSKA AKADEMIJA UPOZNATE S TEHNIKOM ISTRAŽNOG INTERVJUISANJA: NOV PRISTUP ISPITIVANJU SVJEDOKA I OSUMNJIČENIH

OŠTRO OSUĐUJEMO GOVOR MRŽNJE POSLANIKA/CE VUČUROVIĆ, BOŽOVIĆ I BAJČETIĆ
24/12/2021
Analiza postupaka izbora, napredovanja i utvrđivanja odgovornosti državnih tužilaca u Crnoj Gori (2020-2021)
25/12/2021

UPRAVA POLICIJE I POLICIJSKA AKADEMIJA UPOZNATE S TEHNIKOM ISTRAŽNOG INTERVJUISANJA: NOV PRISTUP ISPITIVANJU SVJEDOKA I OSUMNJIČENIH

“Policajci nisu rođeni kao dobri ispitivači, to je vještina koja se stiče, koja zahtijeva posebnu obuku i stalno obnavljanje. Zabluda je da ispitivanje uz nametanje odnosa nadređenosti daje dobre rezultate. Istraživanja su pokazala da kada sa nekim razgovarate s empatijom, uspostavljate bolju saradnju…”, istakao je stručnjak sa tridesetogodišnjim iskustvom rada u britanskoj policiji Endrju Tomas Grifits (Andrew Thomas Griffiths) na predavanjima za predstavnike Uprave policije i Policijske akademije Crne Gore, koje je Akcija za ljudska prava (HRA) prošle nedjelje organizovala u okviru projekta “Suzbijanje nekažnjivosti mučenja i drugih oblika zlostavljanja”, uz podršku vlade Savezne Republike Njemačke.

Stručno usavršavanje policijskih službenika u oblasti taktičkog ispitivanja je neophodno, i to kontunuirano, ocijenili su direktor Uprave policije, gospodin Zoran Brđanin, i v.d. direktor Policijske akademije, gospodin Svetomir Knežević, na on-line predavanjima koje je 16. i 17. decembra održao gospodin Grifits, koji je posle uspješne policijske karijere doktorirao iz oblasti istražnog intervjuisanja na univerzitetu u Portsmutu. On je u okviru dva predavanja za Upravu policije i Policijsku akademiju predstavio novu tehniku razgovora sa svjedocima i osumnjičenima za krivična djela, tzv. istražno intervjuisanje (investigative interviewing), koja doprinosi uspješnijem suzbijanju kriminala i postizanju nultog stepena tolerancije na zlostavljanje.

“Evropski komitet za sprječavanje mučenja – CPT je posebno pohvalio metod istražnog intervjuisanja, koji su usavršile policije Velike Britanije i Norveške, a koji podrazumijeva poštovanje pretpostavke nevinosti i isključuje prijetnje i svaki drugi oblik prinude i zlostavljanja. Iako se na Policijskoj akademiji izučava vještina intervjuisanja u okviru predmeta Taktička komunikacija, svega 7% inspektora u Upravi policije je završilo školovanje na Policijskoj akademiji, pa bi trebalo obezbijediti da i svi ostali dobiju ovaj vid stručnog usavršavanja”, istakla je izvršna direktorica HRA, Tea Gorjanc Prelević.

Direktor Uprave policije, gospodin Brđanin je istakao neophodnost sprovođenja kontinuiranih obuka crnogorskoj policiji u kontekstu istražnog intervjuisanja, posebno imajući u vidu specifičnosti, odnosno nedostatke policijskog obrazovanja. Stoga, smatra da se sticanje ovih znanja treba uvrstiti u sastavni dio obrazovanja polaznika Policijske akademije, kao i kontinuiranu obuku inspektora Uprave policije. “Sve ovo se poklapa sa ciljem i željom da crnogorska policija razvije sistem koji će imati sve bolje rezultate rada i sistem koji će uvažavati puno povjerenje građana, a sa druge strane koji će strogo poštovati ljudska prava, garantovana i Ustavom Crne Gore”.

Tehnika istražnog intervjuisanja se zasniva na strogom poštovanju ljudskih prava – poštovanju pretpostavke nevinosti i apsolutnoj zabrani zlostavljanja – što se u praksi pokazalo kao uspješniji način rješavanja krivičnih djela, istakao je predavač Grifits. On je posebno ukazao i na opasnost od predrasuda na strani istraživača, koje su u mnogim državama odgovorne za propuste u ostvarivanju krivične pravde. “Jedna od prepoznatih predrasuda je, na primjer, vezana za iskaz prvog svjedoka, mnogi istražitelji se vežu za taj iskaz, njemu poklone povjerenje i kasnije odbijaju alternative”, rekao je Grifits.

Predavanju održanom 16. decembra su prisustvovali rukovodioci Uprave policije, pored direktora Uprave policije, i predstavnici Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta, Odsjeka za sprječavanje i suzbijanje zloupotreba droga, Odsjeka za suzbijanje krivičnih djela krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnih migracija, Odsjeka za posebnu operativnu podršku, Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela, Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga, Specijalnog policijskog odjeljenja, Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnja INTERPOL-EUROPOL-SIRENE, centara i odjeljenja bezbjednosti širom Crne Gore.

Direktor, nastavni kadar i polaznici XIV generacije Policijske akademije prisustvovali su on-line predavanju 17. decembra. Bilo je riječi i o zaključcima i preporukama iz analize nastavnog plana i programa obuke Policijske akademije, koju je g. Grifits pripremio za potrebe ove obuke. Direktor Policijske akademije, gospodin Knežević, iskazao je spremnost za dalju saradnju ističući važnost teme i potrebu za još većim brojem časova praktične vježbe taktičke komunikacije. Istakao je da je potrebno napraviti poseban program obuke za lica koja se bave poslovima istražnog intervjuisanja, a do sada nisu imala slične obuke, kao i da se državni organi obavežu da vode kontinuirano stručno usavršavanje na ovu temu.

Gospođa Snežana Nedović, koja ovaj predmet predaje na Policijskoj akademiji, istakla je značaj kontinuiranog usavršavanja u ovoj oblasti i poštovanje ljudskih prava od strane policijskih službenika.

Jadranka Nikolić, savjetnica za protokolne poslove, ukazala je i na potrebu da se kontinuirane obuke ove vrste obezbijede i za državne tužioce, kao i sve inspektore Uprave policije.