Evropski komitet za sprječavanje mučenja (CPT) objavio izvještaj o nedavnoj posjeti Crnoj Gori

Protest ministru: Šef obezbjeđenja ministra ne može biti neko ko je učestvovao u zlostavljanju i prikrivanju zlostavljanja
20/02/2024
Građani i policija – priručnik o vašim pravima i obavezama u vezi sa radom policije
26/02/2024

Evropski komitet za sprječavanje mučenja (CPT) objavio izvještaj o nedavnoj posjeti Crnoj Gori

Evropski komitet za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) objavio je danas sažet izvještaj o nedavnoj posjeti Crnoj Gori:

 

Komitet protiv torture Savjeta Evrope (CPT) održao razgovore na visokom nivou u Crnoj Gori

 

Delegacija Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) održala je razgovore na visokom nivou u Crnoj Gori sa potpredsjednikom Vlade, Aleksom Bečićem, ministrom unutrašnjih poslova, Danilom Šaranovićem, kao i sa visokim zvaničnicima iz Ministarstva pravde, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Vrhovnim državnim tužiocem, Miloradom Markovićem, u Podgorici 15. i 16. februara 2024. godine.

Razgovori su bili usredsređeni na dugotrajne kritike Komiteta u vezi sa tretmanom osoba u policijskom zadržavanju i odgovornošću i djelotvornošću istraga o navodima o zlostavljanju. Takođe je razmatran pritvorski sistem u Crnoj Gori, posebno njegovi loši uslovi i ograničenja prava pritvorenika na posjete i telefonske pozive. Delegacija je posebno bila zainteresovana da čuje o koracima koji se preduzimaju za primjenu preporuka CPT-a u vezi s ovim temama, kako je navedeno u njihovom izvještaju o posjeti iz 2022. godine.

Razgovori su bili prilika da potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova najave svoju čvrstu namjeru da se angažuju na unapređenju saradnje u oblasti sprečavanja zlostavljanja od strane policije i jačanju mjera odgovornosti protiv zloupotrebe od strane policije. Na najvišem političkom nivou, potpredsjednik Vlade je naglasio da Crna Gora ima “politiku nulte tolerancije prema bilo kojem obliku ponašanja koje fundamentalno podriva ljudska prava”. U tom kontekstu, “uloga tužilaštva je ključna, ali naravno, i izvršne vlasti, koja ne smije biti ograničena samo na tužilaštvo, već i na mjere za suspenziju onih službenika koji su narušili časnu policijsku značku neprimjerenim ponašanjem.” Potpredsjednik Vlade Bečić je naglasio da crnogorska vlada preduzima konkretne mjere, kao što su izmjene Krivičnog zakonika, namjenjene jačanju pravnog okvira za borbu protiv mučenja i zlostavljanja. On je naglasio da Crna Gora aktivno radi na primjeni preporuka CPT-a, uključujući tu i sprovođenje obuka i usklađivanje podzakonskih akata s ovim preporukama.

Na gore navedenim sastancima, predsjednik CPT-a, Alan Mičel, istakao je tri specifične mjere koje crnogorske vlasti mogu implementirati kako bi bolje zaštitile osobe u pritvoru od zlostavljanja od strane policije i kako bi ostvarile konkretne promjene. Te mjere uključuju obavezno nošenje kamera na tijelu od strane policije i kriminalističkih inspektora, obavezno audio-vizuelno snimanje svih policijskih ispitivanja osumnjičenih, uključujući informativne razgovore, i obavezno nošenje vidljivih identifikacionih oznaka tokom svih oblika policijske intervencije. Ovo su mjere za sprečavanje nasilja, ali i za zaštitu od lažnih optužbi protiv policajaca, naglasio je predsjednik CPT-a. Efikasna odgovornost sa brzim i djelotvornim istragama, sankcije srazmjerne težini učinjenog zlostavljanja ili mučenja, nulta solidarnost sa zlostavljačima iz policije i jačanje zaštite zviždača i tužilačkih resursa takođe djeluju kao moćne mjere odvraćanja od kulture policijske nekažnjivosti, istakla je delegacija CPT-a.

Predsjednik CPT-a podržao je mjere najavljene od strane crnogorskih vlasti i veoma pozdravio otvorenu atmosferu i konstruktivni duh u kojem su se razgovori održavali. On je naglasio potrebu za zakonskim promjenama, kao i neophodnim resursima potrebnim za potpunu implementaciju preporuka CPT-a.

Delegacija je takođe razmijenila mišljenja sa ambasadorkom Oanom-Kristinom Popom, šeficom delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Prije razgovora, delegacija je učestvovala na Okruglom stolu, koji je organizovala u saradnji sa crnogorskom nevladinom organizacijom, Akcija za ljudska prava, 15. februara 2024. Okrugli sto je okupio vladine zvaničnike, visoke policijske službenike, tužioce kao i članove civilnog društva, Ombudsmana Crne Gore i predstavnike Evropske komisije i Ujedinjenih nacija.

Delegaciju CPT-a predvodio je Alan Mičel (predsjednik CPT-a), koju su još činili i Nik Hirš (član Komiteta) i Frančeska Gordon iz Sekretarijata CPT-a.